HEERENVEEN - Schaatsster Annouk van der Weijden heeft zich vrijdagmiddag op de 5000 meter verzekerd van een startbewijs bij de WK afstanden.

De pupil van coaches Peter Kolder en Renate Groenewold won tijdens de Essent ISU World Cup-wedstrijden in Heerenveen de B-groep op die afstand en plaatste zich zodoende voor de mondiale titelstrijd.

Van der Weijden klokte een tijd van 7.07,28 en troefde daarmee Jorien Voorhuis (tweede in 7.10,92) af. Later deze vrijdag schaatsen Diane Valkenburg en Marije Joling in de A-groep.

Indien deze rijdsters sneller zijn dan Voorhuis, dan mogen zij eveneens naar de WK.

Elgersma

Lars Elgersma begon met een duidelijke missie aan de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De schaatser moest in de B-groep van de 1500 meter de overwinning claimen, zodat hij verzekerd was van deelname aan de World Cup-finale in Berlijn.

Bij dat evenement had Elgersma vervolgens kans op het veroveren van een WK-ticket.

De gedroomde route richting de WK afstanden spatte echter al na tien meter uiteen, toen Elgersma een buikschuiver maakte.

De rijder van CBA krabbelde nog overeind, maar eindigde uiteraard als laatste.

Tuitert

Door de crash van Elgersma is olympisch kampioen Mark Tuitert - die zich eind december niet voor de World Cups wist te plaatsen - nagenoeg zeker van deelname aan de World Cup-finale.

De A-divisie wordt later deze vrijdag afgewerkt.