HEERENVEEN - 's Werelds beste schaatsers strijden de komende drie dagen in Thialf om de wereldbekerzeges.

Toppers als Stefan Groothuis (1500 meter) en Margot Boer (500 meter) krijgen vrijdag al een kans om de Essent ISU World Cup-wedstrijd op hun naam te schrijven.

Daarnaast vormt deze wereldbekerwedstrijd ook een belangrijk 'meetmoment' in aanloop naar de WK afstanden, over drie weken op dezelfde locatie.

Bij de mannen staan vrijdag de 500 en 1500 meter op het programma. Op de laatstgenoemde afstand werkt Groothuis een direct duel af met zijn ploeggenoot Kjeld Nuis. Zij krijgen concurrentie van onder meer Shani Davis, Ivan Skobrev en Havard Bokko.

Vrouwen

De vrouwen schaatsen de 500 meter en 5 kilometer. Op die lange afstand verschijnen slechts twee oranje-schaatssters in de A-divisie: Marije Joling en Diane Valkenburg. Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte en Annouk van der Weijden moeten in de B-groep acteren.

Overigens ontbreken in Thialf enkele toprijders als Sven Kramer, de Canadese Christine Nesbitt en de Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee. Zij focussen zich volledig op de WK afstanden en vonden de WB-wedstrijd in Heerenveen niet in hun programma passen.