AMSTERDAM - Clubs uit de eerste divisie hoeven dit seizoen niet bang te zijn voor degradatie.

Omdat geen enkele topklasser wil promoveren, verdwijnt er deze zomer geen ploeg uit het betaald voetbal. De amateurclubs zijn het niet eens met de eisen die aan een promotie zijn verbonden.

De reglementen schrijven voor dat de hekkensluiter van de Jupiler League aan het eind van het seizoen degradeert, als er ten minste een ploeg bereid is om die plaats in te nemen. Alleen de algeheel amateurkampioen of de verliezend finalist komt daarvoor in aanmerking.

Van de clubs die kampioen kunnen worden bij de amateurs gaven Spakenburg, IJsselmeervogels en Haaglandia al in een vroeg stadium aan geen interesse te hebben. Deze week maakten Achilles'29 en Rijnsburgse Boys dezelfde keus.

"Bij een promotie van de topklasse naar de Jupiler League zijn de gevolgen gewoon veel te groot. De KNVB moet nu gaan nadenken hoe ze dat probleem willen tackelen", meldt een woordvoerder van Rijnsburgse Boys. "Ik heb het gevoel dat ze er over willen nadenken."

Probleem

De topklassers zien vooral de eis om minimaal zestien contractspelers in de selectie te hebben als een onoverbrugbaar probleem. Ook de vrijdag als vaste speeldag kan op weinig steun rekenen.

De degradatieregeling uit de eerste divisie is voor het derde jaar van kracht. FC Oss was het eerste slachtoffer. Vorig seizoen degradeerde Almere City, maar door het faillissement van RBC handhaafde de club zich alsnog.

Dit jaar leek de degradatiestrijd te gaan tussen AGOVV, Veendam en FC Emmen, maar deze clubs kunnen nu opgelucht ademhalen.