AMSTERDAM - Roger Federer heeft zich donderdag eenvoudig geplaatst voor de halve eindstrijd van het ATP-toernooi van Dubai.

De nummer drie van de wereld, vier keer winnaar van het evenement, boekte een regelmatige zege op de Rus Mikhail Joezjni: 6-3 en 6-4.

De Zwitser serveerde de hele wedstrijd soeverein en gunde Joezjni nauwelijks rust in zijn eigen opslaggames. De Rus heeft nu al z’n twaalf ontmoetingen met Federer verloren.

De twee hadden elkaar vorige maand ook al moeten treffen in Rotterdam, maar Joezjni trok zich voor de tweede rondepartij terug wegens een blessure.

In de strijd om een finaleticket treedt Federer in het strijdperk met Juan Martin Del Potro. De Argentijn was in twee sets te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga: 7-6 (1) 6-2. Hij versloeg de Fransman afgelopen week ook al bij het ATP-toernooi in Marseille.

Murray

Eerder op de dag schaarde Andy Murray zich al onder de laatste vier. De als derde geplaatste Schot rekende in twee sets af met de Tsjech Tomas Berdych: 6-3 en 7-5.

Op 5-5 in het tweede bedrijf plaatste de meervoudig Grand Slam-finalist de beslissende break. De Tsjech wist de eerste zes matchpoints nog weg te werken, maar boog uiteindelijk toch het hoofd.

Murray is bezig aan zijn eerste toernooi sinds de Australian Open, waarin hij in de halve eindstrijd na een thriller verloor van Novak Djokovic.

Zowel in 2010 als in 2011 beleefde de Schot een heel slechte periode na het eerste Grand Slam-evenement van het jaar.

Wraak

In de halve eindstrijd kan Murray wraak nemen voor zijn uitschakeling tijdens de Australian Open. Djokovic versloeg zijn landgenoot Janko Tipsarevic in de kwartfinale: 6-1 7-6 (6) en is in de strijd om een plek in de finale de tegenstander van de Schot.

De aanvoerder van de wereldranglijst is het jaar wederom goed begonnen. In 2011 won hij zijn eerste 41 partijen, nu staat Djokovic na ruim twee maanden op tien achtereenvolgende zeges.

Federer en Murray door