SARAJEVO - IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft dinsdag tijdens een toespraak in Sarajevo de sportwereld dringend geadviseerd van het menselijk groeihormoon (HGH) af te blijven. De Belg zei dat de gebruiker van dit verboden middel steeds grotere kans loopt te worden betrapt en geschorst. Een valide test komt eraan. Rogge kon of wilde niet vertellen of die al bij de Olympische Spelen van Athene wordt ingezet.

Synthetisch groeihormoon staat sinds 1989 op de dopinglijst, maar tot dusver is er ondanks alle inspanningen nog steeds geen methode die toediening ervan onomstotelijk aantoont. Belangrijk probleem is dat de lichaamseigen productie van HGH sterk varieert.

Het IOC en het antidopingbureau WADA financieren verscheidene onderzoeksprojecten naar een betrouwbare test. Teams in München en Londen hebben inmiddels succes geclaimd, maar het IOC is nog niet overtuigd. "Als dat wel het geval is, zullen we niet aarzelen de test in te voeren", zei Rogge. "We zullen de atleten daarvan niet op de hoogte brengen. Als we het hun wel vertellen, dan biedt hun dat een kans op bedrog én ontsnapping."