MELBOURNE - Saudi-Arabië ontbreekt over twee jaar bij het wereldkampioenschap in Brazilië. Het elftal van bondscoach Frank Rijkaard verloor woensdag in Melbourne de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Australië met 4-2.

Concurrent Oman was met 2-0 te sterk voor Thailand.

Saudi-Arabië eindigde door deze resultaten als derde in groep D, achter Australië en Oman. Die twee landen vervolgen vanaf juni het Aziatische kwalificatietraject.

Lange tijd zag het er goed uit voor Rijkaard, die halverwege nog leidde met Saudi-Arabië: 1-2.

Salem Aldawsari en Nassir Al Shamrani maakten de doelpunten. Alex Brosque scoorde tegen namens Australië.

Kewell en Emerton

In de tweede helft ging het in vier minuten tijd helemaal mis voor Saudi-Arabië. Harry Kewell maakte in de 73e minuut gelijk.

Brosque bracht Australië met zijn tweede doelpunt in de 75e minuut op voorsprong en weer een minuut later bepaalde oud-Feyenoorder Brett Emerton de eindstand op 4-2.

Australië eindigde met vijftien punten als eerste in de poule. Oman kwam door de zege op acht punten en passeerde zo Saudi-Arabië, dat op zes punten bleef steken.

Saudi-Arabië ontbrak in 2010 ook bij het laatste WK in Zuid-Afrika. De vier WK's daarvoor, in 2006, 2002, 1998 en 1994, was Saudi-Arabië wel steeds van de partij bij de mondiale titelstrijd.