WARSCHAU - De interlandperiode in augustus is van de baan. De grote Europese clubs en voetbalbond UEFA werden het er dinsdag over eens de impopulaire oefenduels in de zomer te schrappen.

Dat maakte Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de organisatie voor Europese topclubs ECA, bekend na een vergadering in de Poolse hoofdstad Warschau.

De wereldvoetbalbond FIFA moet de maatregel nog wel goedkeuren.

Clubs protesteerden de laatste jaren hevig over het afstaan van spelers in augustus, als het seizoen in veel landen net is begonnen.

Op de internationale kalender prijken nu negen dubbele ontmoetingen in een periode van twee jaar. In de toekomst zullen de zomerse eindtoernooien van ieder continent medio juli eindigen. De Afrika Cup moet zo vroeg mogelijk in januari beginnen. De spelers hoeven maar op één internationaal toernooi per jaar te verschijnen.

De ECA, waarin 201 Europese clubs verenigd zijn, bereikte ook een akkoord over het verzekeren van voetballers die geblesseerd raken tijdens interlands. Verder gaan de premies voor internationals op de EK's van 2012 en 2016 omhoog. Het totaalbedrag is nu nog 55 miljoen euro.

Doorbraak

Rummenigge, voorzitter van Bayern München, toonde zich zeer gelukkig met de uitkomsten van het overleg. ''Dit is echt een doorbraak in het Europese clubvoetbal. De onderhandelingen waren niet gemakkelijk, maar de UEFA erkent het belang dat de clubs hebben in het succes van de nationale teams."

De Duitser baalt wel dat er met de FIFA nog geen overeenstemming is. ''Helaas zijn we met de voorzitter nog niet tot een oplossing gekomen die voldoet aan de wensen van de clubs."

Rummenigge en FIFA-preses Sepp Blatter zijn niet de beste vrienden. De voormalig topvoetballer noemde de FIFA eind vorig jaar nog een 'dictatuur'.

De KNVB wacht de ontwikkelingen dan ook nog even af. ''We hebben kennis genomen van dit bericht en we wachten officiële correspondentie op dit gebied vanuit UEFA af. Voor ons is met name de verdere uitwerking van belang: per wanneer gaat dit in, gaat UEFA nu ook met de Europese competities schuiven et cetera."

Winst

Tijdens de vergadering van de ECA werd eveneens besloten dat de UEFA een groter percentage van de winst van het Europees kampioenschap aan voetbalclubs gaat afdragen. Ook worden spelers in interlandwedstrijden voortaan verzekerd.

De clubs krijgen een groter percentage van de 55 miljoen euro die de UEFA aan het EK in Oekraïne en Polen deze zomer denkt te verdienen. Het exacte percentage wordt bekendgemaakt op 22 maart tijdens een UEFA-congres in Istanbul. Wel is al afgesproken dat het bedrag de komende jaren oploopt.