RIO DE JANEIRO - De kosten voor de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië rijzen de pan uit. Het bedrag dat moet worden betaald voor de stadions is sinds de eerste berekeningen in 2010 al met bijna vijftig procent gestegen.

De kosten lagen in eerste instantie op 2,3 miljard euro, nu bedragen die 3,4 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van een onafhankelijk audit-commissie. 

Ongeveer 2,1 miljard euro moet door de Braziliaanse ontwikkelingsbank en de overheid worden betaald. De rest van het bedrag wordt door voetbalclus en private investeringsfondsen opgehoest. Alleen de stadions in Fortaleza, Recife en in de hoofdstad Brasilia zijn goedkoper geworden, de bouw van de andere negen stadions valt duurder uit dan gepland. 

Negatieve uitschieters zijn de stadions in Salvador en São Paulo. Het Fonte Nova-stadion in Salvador werd bijna drie keer zo duur, van 258 miljoen euro naar 698 miljoen euro. Het is hiermee met afstand het duurste stadion van de twaalf.

Het nieuwe Itaquerão in São Paulo steeg van 105 miljoen euro naar 385 miljoen euro. Tevens blijkt uit het rapport dat in totaal pas ongeveer een kwart van de werkzaamheden aan de stadions is verricht.

Tegenslag

Het resultaat van het onderzoek is de zoveelste tegenslag voor de organisatie van het WK. De FIFA heeft in de afgelopen maanden al meerdere malen geklaagd over de vertragingen in de bouw van stadions, alsmede de infrastructuur en te weinig hotelvoorzieningen. En zowel de media als de bevolking is verre van gerust op een goed verloop van het WK vanwege de organisatorische problemen.

 Verder kwam de president van de Braziliaanse voetbalbond, Ricardo Teixeira, de afgelopen tijd regelmatig negatief in het nieuws. Hij werd onder meer beschuldigd van betrokkenheid bij een corruptieschandaal, maar bleef toch aan.

Het WK gaat op 12 juni 2014 van start. Het openingsduel wordt gespeeld in São Paulo. Op 13 juli staat de finale op het programma in het vernieuwde Maracana in Rio de Janeiro.