AMSTERDAM - Ronaldinho en keeper Júlio César hopen op een plek in de selectie voor de Olympische Spelen in Londen. De twee Brazilianen hebben hun diensten aangeboden aan coach Mano Menezes, die naast het nationale eltal ook verantwoordelijk is voor het onder-23 elftal.

"Ik wil graag nog een keer naar de Spelen. Het is een grote competitie, natuurlijk wil ik erbij zijn", stelde de voormalig wereldvoetballer van het jaar.

De 31-jarige aanvaller van de Braziliaanse topclub Flamengo kreeg bijval van César, zijn teamgenoot bij het nationale elftal.

Enthousiast

De keeper van Internazionale (32) toonde zich enthousiast over een eventuele deelname. "Ik wil Ronaldinho de hand geven en graag meedoen aan de Spelen. Ik ben enorm gemotiveerd. Het is een titel die Brazilië nog nooit heeft gewonnen.“

Aan het toernooi mogen alleen spelers jonger dan 23 jaar meedoen, maar elk land heeft het recht om drie dispensatiespelers te selecteren.

Nooit olympisch goud

Brazilië won in de historie weliswaar vijf wereldtitels, maar pakte nog nooit olympisch goud. In 1984 en 1988 reikte Brazilië wel tot de finale, maar verloor het achtereenvolgens van Frankrijk (2-0) en de toenmalige Sovjet-Unie (2-1). In 1996 kwam het team niet verder dan een bronzen plak.

Vier jaar geleden in Beijing behaalde Brazilië wederom een bronzen plak. Ronaldinho speelde toen ook mee, maar het Zuid-Amerikaanse land leed toen in de halve finale een pijnlijke 3-0 nederlaag tegen rivaal en latere winnaar Argentinië. Ronaldinho was in 2008 de enige dispensatiespeler die door Brazilië werd geselecteerd.