GUADALAJARA - Johan Cruijff waarschuwde zaterdag nog dat men geen wonderen moest verwachten bij Chivas Guadalajara, de Mexicaanse club waar hij adviseur is geworden. En toch geschiedde het: Guadalajara was zondag met 2-1 te sterk voor Santos Laguna.

''Het is absurd te denken dat het team ineens gaat winnen omdat ik er ben", zei Cruijff zaterdag nog. Guadalajara had al dertien keer op rij niet gewonnen en staat een-na-laatste in de Mexicaanse competitie.

Coach Ignacio Ambriz zag al wel de hand van Cruijff. ''Wat Johan heeft gedaan, was ons extra motivatie geven. Hij sprak met de spelers en zei dat ze simpel moesten spelen, maar met overtuiging.''

De steenrijke eigenaar Jorge Vergara ziet in Cruijff de oplossing om Guadalajara uit de ergste crisis in jaren te krijgen.

De Mexicaanse club is elfvoudig landskampioen, maar het laatste succes dateert van 2006. Cruijff was de afgelopen maanden vooral in het nieuws met zijn 'fluwelen revolutie' bij Ajax.

Hardere opstelling

De voormalige nummer 14 heeft besloten om zich harder op te stellen richting Ajax.

Begin deze maand kondigde de rvc van Ajax, onder leiding van Steven ten Have, aan op te stappen. Cruijff, eveneens rvc-lid, treedt pas terug als zijn collega's, met wie hij overhoop ligt, dat ook doen.

"Het klinkt misschien raar, maar mijn eerste indrukken bij Chivas Guadalajara hebben me geïnspireerd om me richting Ajax harder op te stellen'', aldus Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

''Opnieuw heb ik ervaren hoe snel je de boel op de rails krijgt als iedereen voor hetzelfde belang gaat. Het belang van de club.''

Tranen

''Als je het proces bij Chivas en eerder bij Barcelona vergelijkt met dat bij Ajax, dan springen de tranen in m'n ogen'', schrijft Cruijff verder.

''Ik ben door Chivas gevraagd om de club in technisch opzicht door te lichten en te verbeteren. Zoals het er nu naar uitziet, laat ik me twee à drie keer per jaar één à twee weken in Guadalajara zien. Meer is niet nodig.''

"Je stelt de mensen aan die het moeten doen, je neemt met ze door hoe dit moet gebeuren en daarna gaan ze aan de slag. Dankzij de moderne communicatiemiddelen ben ik verder voor iedereen bereikbaar", vervolgt Cruijff.

"Zo is het bij Barcelona gegaan, nu bij Chivas, maar helaas niet bij Ajax. Terwijl we in Amsterdam veel verder zijn, omdat Ajax al mensen met bijzondere kwaliteiten in dienst heeft. Maar zolang de commissarissen gewoon blijven zitten, schiet het niet op."