AMSTERDAM - AZ en sc Heerenveen hebben zondagmiddag in een spectaculair duel in Alkmaar gelijk gespeeld. Het werd in het AFAS-stadion 3-3, waardoor beide clubs verder achterop raakten bij koploper PSV.

Door het puntenverlies van AZ gaat PSV, dat eerder op de dag won van Feyenoord, alleen aan kop. De Alkmaarder volgen op twee punten. Heerenveen blijft vierde, op vier punten van de koploper.

AZ kwam na krap een half uur spelen op voorsprong dankzij een fraaie goal van Jozy Altidore. De Amerikaan verraste Brian Vandenbussche in de korte hoek met een geplaatst schot.

Na de rust bracht Filip Djuricic Heerenveen op gelijke hoogte. De Serviër schoot raak op aangeven van Luciano Narsingh, al leek de claim van de AZ-spelers dat Bas Dost hinderlijk buitenspel stond terecht.

Altidore tekende kort na de gelijkmaker voor zijn tweede goal van de middag. De spits kreeg de bal in de Friese zestien meter voor zijn voeten en knalde raak.

Heerenveen-trainer Ron Jans probeerde daarna wat te forceren met het inbrengen van Oussama Assaidi en Gerald Sibon, die naast Dost in de spits ging spelen.

Mispeer

Het was vervolgens Dost zelf die profiteerde van een defensieve mispeer van Roy Beerens en weifelend optreden van Esteban en de uitploeg met het hoofd op gelijke bracht.

Esteban ging in de tachtigste minuut opnieuw in de fout. De Costa Ricaan schoot een bal tegen Sibon aan, waarna de bal voor de voeten van Dost kwam. Die bediende Narsingh op maat en schoot Heerenveen op voorsprong.

AZ bleek echter over voldoende veerkracht te beschikken. Brett Holman schoot de ploeg van Gertjan Verbeek in de spectaculaire slotfase weer naast Heerenveen.

Ook na de treffer van de Australiër kregen beide ploegen nog diverse kansen, maar het bleef bij een gelijkspel.