BREDA - Een geboren Hagenaar was zaterdagavond een ware plaag voor ADO Den Haag. Santi Kolk bracht namens NAC Breda twee treffers op zijn naam in de thuiswedstrijd tegen zijn vroegere club. Het duel eindigde in 4-0.

Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Zowel NAC als ADO was gebrand op de eerste competitiezege in 2012. Dankzij de eerste overwinning in zes duels kroop de Bredase club over het verder wegzakkende ADO dichter naar de middenmoot toe.

Kolk begon in het seizoen 1999-2000 zijn professionele loopbaan bij ADO. Hij zou er later nog eens twee keer terugkeren. De inmiddels dertigjarige aanvaller opende de score al in de zesde minuut op aangeven van Eric Botteghin.

Eerste treffer

Het was de eerste treffer voor NAC sinds de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op 28 januari (1-1). Daarna volgden nederlagen tegen Vitesse (1-0), Ajax (0-2) en sc Heerenveen (1-0).

NAC bleef na de wervelende openingsfase het spel dicteren. Gesteund door het fanatieke thuispubliek gaf de ploeg van trainer John Karelse ADO geen kans om onder de zware druk vandaan te komen.

Het was Kees Luijckx, ook al een oud-speler van ADO, die de marge in de elfde minuut verdubbelde, opnieuw dankzij een assist van Botteghin.

Vijf gele kaarten

NAC speelde na de succesvolle beginfase een gewonnen wedstrijd. Het danig verzwakte ADO, dat liefst vijf gele kaarten incasseerde, kon weinig aan de achterstand doen.

Na ruim een uur besliste Kolk het duel met een doeltreffend schot: 3-0. Botteghin bekroonde in de laatste minuut nog een sterke wedstrijd met de vierde treffer voor NAC: 4-0.