Martin Jol, in die tijd trainer van Roda JC, vond Ruud van Nistelrooij ongeschikt voor de eredivisie. Arie Haan, werkzaam bij Feyenoord, werd ook getipt maar hapte eveneens niet toe. Dirk Scheringa en AZ twijfelden en waren daardoor te laat.

Riemer van der Velde en Foppe de Haan hadden namelijk al toegeslagen. Van Nistelrooij verruilde FC Den Bosch voor sc Heerenveen en zijn toenmalige teamgenoot én tipgever Hans Kraay jr. kon tevreden zijn.

Het is zomaar een anekdote uit Achter de kleedkamerdeur, zeg maar de biografie van Kraay jr. Of beter; uit het boek waarin het zo ongewone voetballeven van Kraay jr. in vierentwintig verhalen is beschreven.

Iwan Tol, journalist bij de Pers, tekende het op en dan weet je dat het goed komt. Lees zijn twee eerdere titels Eindbestemming Zanderij (2005) en Drama in het Lenin-stadion (2007) er maar op na. Nu moet gezegd dat Kraay jr. ook een dankbaar, vooral kleurrijk onderwerp is.

Een beroemde voetbalvader én een carrière van achttien jaar langs zestien clubs in binnen- en buitenland met teamgenoten als Willem van Hanegem, Ton Pattinama, Guus Hiddink, George Best en Johnny Dusbaba; het verhaal schrijft zich welhaast zelf.

Hiddink

Een dag nadat hij werd gebeld met de vraag of hij bij de San Jose Earthquakes wilde komen voetballen vertrok Kraay jr. al naar Amerika. Een ietwat verbaasde Hiddink (in de nadagen van zijn actieve loopbaan) zat ook in het vliegtuig. De legendarische Best werd hun teamgenoot en eenmaal ter plaatse wachtten twintig cheerleaders en een Chevrolet Caprice de Nederlanders op.

En dan moesten ze Angela MacDonald, Brits fotomodel en vrouw van Best, nog ontmoeten. Maar ook; Kraay jr. was materiaalman bij AZ (hij speelde in Alkmaar toentertijd in het C-team) en werd kampioen en topscorer in Canada met Edmonton Eagles. Waar hij terloops ook de clubvoorzitter ontvoerde omdat die achterbleef met de uitbetaling van salaris.

Terug in Nederland en in dienst van NAC volgden 24 wedstrijden schorsing na het aanvliegen van de scheidsrechter en spelend voor Eindhoven verzoop hij bijna zowel zijn trainer als de voorzitter in bad. Kraay jr., overigens ook bedenker van de geuzennaam 'Superboeren', was op die momenten daar waar hij zijn wilde: vol in de spotlights.

Nietsontziend

Want dat wordt ook duidelijk. De eens zeer talentvolle voetballer Kraay jr. raakte op jonge leeftijd meermaals zwaar geblesseerd en werd daarna nooit meer zo goed als hij was. Gefrustreerd door de ontstane situatie en met de voetbalerfenis van zijn vader in gedachten, wilde hij wél blijven opvallen.

Om die reden transformeerde hij op het voetbalveld tot een nietsontziende dwaas. Nog altijd is zijn naam verbonden aan de speler die de snelste gele kaart ooit ontving, zijn aantal schorsingen is nauwelijks te tellen.

Dat deze uitgave binnen tien dagen na presentatie al een bestseller is (bol.com rekent een levertijd van twee tot drie weken bij gebrek aan voorraad) is een logisch gevolg van alle media-aandacht en de daaropvolgende hype. De dwaas van toen is, dankzij zijn bijdragen aan het tv-programma Voetbal International, uitgegroeid tot de publiekslieveling van nu.

Zodoende staat Kraay jr. nog altijd daar waar hij graag vertoeft: op de voorgrond. En dan te bedenken dat hij in eerste instantie (begin 2006) niet eens welkom was bij het succesvolle voetbalpraatprogramma op RTL 7.

Cijfer: 8,5

Hans Kraay jr. - Achter de kleedkamerdeur

Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN-nummer: 9789046812402
Auteur: Iwan Tol
Pagina’s: 159
Prijs: 14,95 euro