CARDIFF - Raymond Verheijen heeft vrijdag ontslag genomen als assistent-bondscoach van het voetbalelftal van Wales.

De Nederlander is ontevreden over het functioneren van de nationale voetbalbond van het land.

"Eerder op de dag heb ik de bond van Wales geïnformeerd dat ik ontslag neem", twitterde Verheijen. "Ik heb genoeg van hun politieke en destructieve spelletjes. Een zeer droevige dag."

Verheijen functioneerde sinds februari vorig jaar als assistent-bondscoach van Wales. Hij werkte succesvol samen met Gary Speed, de bondscoach die in november vorig jaar overleed.

Chris Coleman

De bewegingswetenschapper was op verzoek van de spelers even in beeld als opvolger van Speed, maar de voetbalbond van Wales wenste geen traditie te breken met een buitenlandse trainer en koos uiteindelijk voor Welshman Chris Coleman.

De oud-speler van Newcastle United en Bolton Wanderers en Verheijen spraken elkaar ruim twee weken geleden over de toekomst. Coleman gaf vervolgens in de media aan Verheijen graag als assistent te willen behouden.

Zeer respectloos

Maar recente problemen tussen de bond en enkele stafleden hebben de voormalig assistent-trainer van het Nederlands elftal en de nationale ploegen van Rusland, Zuid-Korea en Australië doen besluiten ontslag te nemen.

Eerder deze week beschuldigde Verheijen de bond van Wales al dat zij 'zeer respectloos' was, omdat een voormalig staflid onder Speed, teammanager Adrian Davies, niet was uitgenodigd voor de wedstrijd die Wales zal spelen ter herinnering aan de overleden bondscoach. De bond ontkende dit tegen de BBC.

Bovendien had niemand van de bond hem verteld dat hij op de bank zou zitten bij de wedstrijd Wales-Costa Rica. Verheijen moest dat horen van journalisten.

Geen zin meer

"De kracht van Gary Speed was dat hij het team wist te beschermen tegen bobo’s die alles wilden controleren", reageerde Verheijen vrijdag. "Daardoor was alles en iedereen gefocust op winnen en werd Wales door de FIFA gewaardeerd als grootste stijger op de FIFA-ranking in 2011."

"In de huidige nieuwe situatie probeert de bond het verloren terrein terug te winnen. Oftewel, het nationale team van Wales gaat weer terug in de tijd. Dan heeft het voor mij geen zin meer, omdat elke kans op kwalificatie voor het WK in Brazilie daarmee is verdwenen.”