AMSTERDAM - Na de laatste van vier testdagen van de Formule 1 in Barcelona maakte McLaren-baas Martin Whitmarsh de balans op.

Kamui Kobayashi van Sauber was vrijdag op de laatste testdag de snelste op het Circuit de Catalunya. Daardoor was er deze week elke dag een ander team de snelste geweest. Ook Red Bull, Force India en Williams zetten een keer de beste tijd van de dag op de klokken.

Volgens Whitmarsh zegt dit allemaal niet veel over de werkelijke verhoudingen in de aanloop naar de eerste Grand Prix 18 maart in Australië, al gelooft de teamleider van McLaren wel dat het aangeeft dat de topteams dicht bij elkaar zitten.

Mede daarom is de Brit niet ongerust dat zijn team nooit de snelste tijd noteerde in Spanje. "Het goede nieuws is namelijk dat de andere ploegen ook niet dominant lijken te zijn. Red Bull is wel sterk en Ferrari en Mercedes lijken ook best redelijk te zijn", stelde Whitmarsh tegen Sky Sports.

Geen winterkampioen

Bovendien was het voor McLaren geen doel om nu in Barcelona snel te zijn, meldt Whitmarsh: "We proberen niet het winterkampioenschap te winnen, we proberen data te verzamelen en voorbereid te zijn, zodat we een sterk seizoen kunnen draaien."

"We hebben honderd tot 120 rondes per dag gereden en er is niks van de auto afgevallen. Dat is een goed teken, hij is zeer betrouwbaar gebleken. We hadden wellicht wel harder gekund, maar dat is nu niet het belangrijkst."

Beter dan vorige winter

Bovendien ging het veel beter dan vorige winter, wat de baas van de Britse renstal 'de slechtste wintertest uit zijn 23 jaar bij het team' noemt. "Daar moet je blij om zijn."

"Maar uiteindelijk wil je dat jouw auto het snelste is en dat moet nog blijken. Op dit moment lijken we niet het meest dominante team en dat is het slechte nieuws."