EINDHOVEN - PSV heeft zich donderdag bij de laatste zestien clubs in de Europa League geschaard. De ploeg van trainer Fred Rutten won in het Philips Stadion ook de tweede confrontatie met Trabzonspor: 4-1. Vorige week had PSV in Turkije met 2-1 gewonnen.

Door de overwinning wordt het toch al zware programma van de komende weken aangevuld met twee duels tegen Valencia. De Spaanse club schakelde Stoke City uit.

Trabzonspor bleek het juiste medicijn voor de kater die PSV zondag opliep bij FC Groningen. De manschappen van Rutten zakten in de Euroborg collectief door het ijs, waarna harde woorden vielen in het Eindhovense kamp.

Ruimtes enorm

De Turken bleken echter niet goed naar het duel met Groningen te hebben gekeken. Terwijl de noorderlingen PSV nauwelijks ruimte gaven, liet Trabzonspor de Eindhovenaren vrijuit voetballen.

In die situatie is het nog steeds wat onvoorspelbare PSV op zijn best. Vooral op het middenveld waren de ruimtes soms enorm. Trabzonspor had blijkbaar ook geen lering getrokken uit de thuiswedstrijd van vorige week, toen PSV ook makkelijk op de been bleef omdat het de ruimte kreeg om te voetballen. Donderdag in Eindhoven was het verschil nog veel groter.

Strafschop

Evenals vorige week kreeg Trabzonspor de eerste kans, maar Andreas Isaksson voorkwam met een fraaie reflex een treffer van Olcan Adin. PSV kwam na een kwartier op voorsprong door Dries Mertens, die een strafschop benutte nadat hij zelf in het strafschopgebied was neergemaaid.

Tim Matavz maakte er na een half uur 2-0 van door een voorzet van Mertens in te koppen. De derde treffer, van Kevin Strootman, kwam voort uit een vloeiende aanval met Ola Toivonen en Zakaria Labyad. De Turkse verdedigers stonden er bij en keken er naar.

Rode kaart

Trabzonspor moest vlak voor rust met tien man verder omdat doelman Tolga Zengin de bal buiten zijn strafschopgebied met de hand beroerde.

Dat nam meteen ook het laatste sprankje hoop bij de Turken weg, die even daarvoor hadden gescoord via topschutter Burak Yilmaz (3-1). In de tweede helft veerde het publiek nog twee keer op, voor een doelpunt van Matavz en de rentree van Erik Pieters.

Valencia

Valencia maakt met PSV uit wie van de twee naar de kwartfinale gaat. De Spanjaarden wonnen opnieuw met 1-0 van Stoke City, ditmaal in het eigen Mestalla-stadion. Jonas trof halverwege de eerste helft doel.