AMSTERDAM - Manchester City heeft woensdag titelverdediger FC Porto uit de Europa League gewipt.

Vorige week had City de uitwedstrijd al met 2-1 gewonnen. Porto schreef vorig jaar het tweede Europese bekertoernooi op zijn naam door Sporting Braga in de finale met 1-0 te verslaan.

Porto moest de return winnen, maar kreeg al na twintig seconden een flinke tik te verwerken. Oranje-international Nigel de Jong onderschepte een Porto-aanval en leverde de bal in bij Yaya Toure. De Ivoriaan zette op zijn beurt Agüero vrij, die vervolgens koelbloedig doelman Helton verschalkte.

Lat

Diezelfde Agüero was na een halfuur dicht bij de 2-0. Weer leed Porto slordig balverlies, maar ditmaal ontbeerde de Argentijn geluk. Zijn lob belandde op de lat.

City miste daarna via Toure nog een prima kans. De bezoekers uit Portugal kwamen niet verder dan een mogelijkheid voor Silvestre Varela.

Counters

Met de aanstaande uitschakeling in het verschiet, moest Porto in de tweede helft komen. Dat deden de Portugezen ook, maar ondanks een flink veldoverwicht leidde dat niet tot treffers. James Rodriguez was nog het dichtst bij, maar zijn treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Op de counter maakte City definitief aan alle Porto-illusies een einde, via invaller Dzeko. Het verzet van de titelhouder was daarmee definitief gebroken.

Het gaf een andere invaller, Pizarro, de gelegenheid zich te onderscheiden. Hij bereide de derde treffer van Silva voor en maakte zelf de vierde.