AMSTERDAM - Er komt definitief geen nieuw Thialf naast het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De huidige schaatstempel wordt in plaats daarvan gerenoveerd.

Dat bleek woensdag in de Provinciale Staten van Friesland, meldt Omrop Fryslân. Een meerderheid daar koos voor de omvangrijke renovatie. Het vernieuwde Thialf moet in 2015 af zijn.

Gedupteerde Staten had ingezet op de honderd miljoen euro kostende nieuwbouwplannen en kreeg daarvoor steun van CDA, D66, VVD en Friese Koers. Een meerderheid van PvdA, FNP, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PVV (24 van de 43 zetels) kozen uiteindelijk echter voor de ruim goedkopere renovatie.

Met een prijskaartje van tussen de 38 en vijftig miljoen euro is de kostprijs daarvan minder dan de helft.

Vernieuwbouw

Het provinciebestuur was bereid om bij complete nieuwbouw veertig miljoen euro voor zijn rekening te nemen. Een meerderheid binnen de Staten vindt dat te duur. Bovendien twijfelen de fracties of een nieuwe schaatstempel van honderd miljoen euro rendabel is.

Zij geven daarom de voorkeur aan wat wordt genoemd de 'vernieuwbouw' van het ijsstadion, een mix van nieuwbouw en renovatie. Die variant kost Friesland twintig miljoen euro.

Het huidige Thialf is verouderd. Er is op zijn minst een ingrijpende renovatie nodig om in de toekomst nog verzekerd te zijn van internationale schaatstoernooien.