AMSTERDAM - Met het wereldkampioenschap in de Finnklasse begint zondag in Rio de Janeiro voor de Nederlandse zeilers de beslissende fase in het olympische traject. Nog geen enkele watersporter uit de kernploeg is al zeker van een ticket naar Athene 2004. Toch verwacht het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) met een flinke en kansrijke ploeg komende zomer naar Griekenland af te reizen.

De kans is echter klein dat een Nederlandse Finnzeiler bij het olympisch zeiltoernooi van de partij is. Oranje heeft in deze klasse al wel recht op een startplaats in Athene, maar niemand heeft zich nog genomineerd in deze discipline. Een plaats in het eindklassement bij de eerste acht landen en bij de eerste vijftien deelnemers is bij het WK voldoende voor een olympische norm.

Vormbehoud

Maar daarmee zijn de zeilers nog niet in Athene. De genomineerde kandidaten dienen ook de Nederlandse selectiestrijd in hun klasse te winnen en daarna ook nog vormbehoud te tonen. De zeiltoernooien in Palma (6-9 april), Hyères (23-30 april), Medemblik (26-30 mei) en Kiel (23-27 juni) zijn in 2004 belangrijke meetmomenten in het oympische zeilprogramma, evenals de WK's en Europese kampioenschappen in de afzonderlijke disciplines.

Voorlopig heeft het NOCNSF tien nominaties uitgedeeld in het Nederlandse topzeilen. In drie klassen gaat het om een dubbele notering: Star (Mark Neeleman/Peter van Niekerk en Serge Kats/Jean-Pierre Martens), 470-vrouwen (Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse en Marcelien de Koning/Lobke Berkhout) en Tornado (Mitch Booth/Herbert Dercksen en Sven Karsenbarg/Mischa Heemskerk). Deze genomineerde teams dienen de Nederlandse kwalificatiestrijd te winnen en ook nog vormbehoud te tonen voordat de olympische status (één per klasse) definitief is bereikt.

Nominatie

De andere zeilers met een nominatie op zak zijn: Joeri van Dijk (Mistral), Carolijn Brouwer (Europe), Sven en Kalle Coster (470) en het Ynglingteam van Annelies Thies. De laatste is als enige van alle genomineerden nog niet zeker van een startplaats voor Nederland in Athene. Die zogenoemde quotumplaats moet stuurvrouw Thies in elk geval bij het WK in Santander (8-15 mei) afdwingen.

De Nederlandse selectiestrijd in de Finnklasse eindigt bij het WK in Brazilië. Stefan de Vries verdiende bij het teleurstellende WK vorig jaar in Cadiz 8 punten voor de dertiende plaats en Jaap Zielhuis 1 punt voor de twintigste positie. De andere deelnemers Martijn van Muyden en Sander Willems moeten in Rio sowieso negen plaatsen boven De Vries eindigen om de nationale kwalificatiestrijd nog te winnen. Alleen eindklasseringen in de top-20 van het WK geven recht op punten, van 20 voor goud, tot 1 voor de twintigste plaats.