AMSTERDAM - Robin Haase heeft dinsdagavond in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament niet kunnen zegevieren tegen Nikolai Davidenko. De Hagenaar begon nog aardig tegen de Russische topspeler, maar wist niet bij te blijven: 7-5, 6-2.

De partij van Haase vertoonde de nodige overeenkomsten met die van Thiemo de Bakker, die eerder op de dag verloor van Viktor Troicki.

Net als De Bakker was ook Haase dicht bij setwinst in het eerste bedrijf, maar ging hij ten onder toen hij die kans liet lopen.

Haase begon degelijker aan de partij dan Davidenko, die weliswaar is afgezakt naar de 49e plaats op de wereldranglijst, maar nog steeds in staat is een topniveau te halen.

De Nederlander dwong al vroeg breakkansen af en kwam zelf gemakkelijker door zijn servicegames dan Davidenko.

Het was wachten tot de negende game voordat Haase de dertigjarige Rus brak en op 5-4 kwam, waarna de 24-jarige Nederlander op eigen opslag de set naar zich toe kon trekken.

Hij liet Davidenko, die steeds beter in zijn spel kwam, echter terugbreken en gaf daarna de set alsnog uit handen.

Knappe passeerslagen

Davidenko trok in het tweede bedrijf zijn niveau omhoog en pakte dankzij een aantal knappe passeerslagen al snel een ruime voorsprong op Haase, bij wie de frustratie toenam.

Haase won nog wel twee games, maar meer zat er voor hem niet in. Davidenko sloeg op zijn tweede matchpoint toe.

''Dit is heel teleurstellend'', aldus de aangeslagen Haase na afloop. ''Ik wilde heel graag winnen. Dit is een van belangrijkste toernooien voor mij. Ik sta zo goed te trainen, maar op de baan haalde ik maar dertig, veertig procent van dat niveau. Ik probeerde rustig te worden, maar dat lukte niet.''

Doordat behalve Haase en De Bakker eerder op de dag ook Igor Sijsling werd uitgeschakeld, is Jesse Huta Galung de enige overgebleven Nederlander in het enkelspel. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen Viktor Troicki, die De Bakker opzij zette.