MAASTRICHT - In één jaar tijd heeft Martin Verkerk zich ontwikkeld tot een waardige kopman van het Nederlands Daviscupteam. De Alphense reus sloeg Oranje zondag in het Maastrichtse MECC naar de kwartfinale van de wereldgroep met een overtuigende overwinning op Frank Dancevic uit Canada: 6-7 (tiebreak 5-7) 6-2 7-5 6-3. Het was zijn vijfde triomf in acht Daviscupduels.

Nederland kwam door dat resultaat op een beslissende voorsprong van 3-1. De slotwedstrijd van Sjeng Schalken tegen Simon Larose deed er niet meer toe. In een best-of-3 zegevierde de Limburger met -2 7-5 en bepaalde de eindstand op 4-1.

Verkerk

Martin Verkerk had vrijdag op de openingsdag ook al gewonnen van Simon Larose. Ook toen morste hij een set, maar scoorde hij de zogenaamde 'grote punten' om de partij naar zich toe te trekken. Hij stond zaterdag ook in het dubbelspel, dat verloren ging. Na de eerste set kon partner Paul Haarhuis niet verder tennissen door een schouderblessure. Voor de 37-jarige Eindhovenaar betekende de opgave het abrupte einde van zijn lange tennisloopbaan.

Afscheid Haarhuis

Verkerk zei dat het dramatische afscheid van zijn teamgenoot niet van invloed was geweest op de ontknoping in het voorlaatste enkelspel. Haarhuis zat trouwens gewoon op de bank om hem moed in te spreken en te complimenteren. "De blessure van Paul was een kleine smet op een mooi weekend", vond Verkerk, "wij hebben allemaal voor hem gebaald. Niet lang trouwens. Paul vond zelf ook dat we moesten zien te winnen van Canada."

Dancevic

Hoewel de betrouwbare routinier Schalken nog achter de hand zat, begon Verkerk toch wel enigszins nerveus aan het karwei tegen de -jarige Dancevic. De nummer 217 van de wereldranglijst was door iedereen in het Oranjekamp bestempeld als een spoedige top-50-speler. De Nederlandse favoriet kreeg, ondanks de luidruchtige steun van het publiek, in de eerste set weinig vat op het spel van de Canadees. Pas in de elfde game kreeg hij twee breekpunten, die hij niet wist te verzilveren. Het werd 6-6. In de tiebreak produceerde Verkerk vier afzwaaiers. Dancevic won de tiebreak met 7-5.

Sanitaire stop

Scheldend en tierend nam Verkerk een sanitaire stop. Captain Tjerk Bogtstra stoof achter hem aan naar de toiletten. Bogtstra zei hem: "Je hoeft niet te schelden, je speelt goed genoeg. Het gaat om drie gewonnen sets." Terug op het gravel speelde de Nederlander iets aanvallender. Hij brak Dancevic eerst naar 4-2 en daarna naar -2.

In de derde set was Verkerk de mindere van de Canadees. In de 7e game werd Verkerk gebroken. De volgende game was cruciaal. Hij moest onmiddellijk terugbreken en deed dat met prachtige returns. Het was raak bij het eerste van drie breekpunten: 4-4.

Dancevic was aangeslagen door de grote man in het oranje voetbaltenue aan de andere kant en leverde op 6-5 voor Verkerk opnieuw zijn opslagbeurt in: 7-5. Twee punten voor het einde van de setwinst veerde Bogtstra juichend op toen een crossreturn van Verkerk op lijn plofte. De voorsprong was beslissend. Verkerk won de vierde set steeds beter tennissend met 6-3.

Een jaar geleden, tegen Zwitserland in Arnhem, verloor hij zijn eerste grote Daviscupmatch van Michel Kratochvil. Oranje verloor en moest promotie/degradatie spelen. "Zwitserland zat diep", vertelde Verkerk zondag, "heel diep. Ik dupeerde het team en mijn land. Nu ben ik verlost van die last, want ik heb net als tegen India twee van de drie wedstrijden gewonnen voor Nederland."

Spanje

Nederland speelt in de kwartfinale van de wereldgroep tegen Spanje. Op de derde dag boog Spanje in Brno een achterstand van 1-2 tegen Tsjechië om in winst met 3-2. Het beslissende punt werd zondagavond binnen gehaald door de pas 17-jarige Rafael Nadal in drie sets tegen Radek Stepanek: -6 7-6 6-3.

Nederland speelde in 2001 tegen Spanje. In Eindhoven won Oranje zeer verrassend tegen de winnaar van de Daviscup in 2000. De kwalificatie van Spanje betekent een grote teleurstelling voor de stad Leiden. Als Tsjechië namelijk had gewonnen in Brno zou Nederland thuis tegen dit land spelen. De KNLTB had al uitgemaakt dat in de Groenoord Hallen in Leiden de wedstrijdbaan moest worden gebouwd.