AMSTERDAM - Kimi Raikkonen is veel meer een teamspeler dan de heersende opinie luidt. De stellen Lotus-teambaas Eric Boullier en directeur Gerard Lopez.

De Fin wordt over het algemeen beschouwd als een snelle coureur, die minder sterk is als communicator binnen een team. Raikkonen keert komend seizoen terug in de Formule 1 bij Lotus, waar men enthousiast is over de input die de wereldkampioen van 2007 te bieden heeft.

Raikkonen maakte tijdens de eerste testdagen van het seizoen in Jerez de la Frontera indruk met de nieuwe Lotus E20, waarmee hij de snelste was op de eerste dag. Volgens Lopez toont de 32-jarige Fin zich een heel ander karakter dan tijdens zijn vorige periode in de koningsklasse.

"Voor veel mensen is het waarschijnlijk een mysterie, omdat er jarenlang veel over gezegd en geschreven is, maar het voelt erg goed met hem en hij voelt zich duidelijk ook thuis bij ons", aldus de Luxemburger in gesprek met Autosport.

"Hij glimlacht erg veel als hij bij ons is, maar het meest belangrijke is dat hij zich onderdeel voelt van de familie. Ik denk dat Kimi een imago heeft dat eerlijk gezegd flink bezijden de werkelijkheid ligt. Hij is een harde werker, met veel feedback en een goede teamspirit."

Genoeg snelheid

Raikkonen bracht de afgelopen twee jaar voornamelijk door in het WK rally, maar Lotus lokte hem terug naar de Formule 1. Lopez vreest niet dat hij iets van snelheid heeft verloren.

"Nadat we met hem hadden gesproken en begrepen waarom hij terug wilde keren, voelde het goed. Als je kijkt naar hoe het in Jerez ging, kan niemand zeggen dat hij snelheid tekort komt."

Echte racer

Volgens Boullier past de manier van werken perfect bij Raikkonen: "We proberen om te gaan met zijn persoonlijkheid en hem niet te veel te storen in zijn werkzaamheden. Kimi is een echte racer."

"Dit team bevat veel mensen die racerij ademen en hij past daar precies bij omdat we dezelfde taal spreken. We zijn flexibel, maar ons systeem is volledig op racen georiënteerd. Daar sluit Kimi prima bij aan."