AMSTERDAM - Johan Cruijff waant zich in de machtsstrijd bij Ajax nog geen winnaar. ''Het lijkt voorbij, maar dat is het nog niet'', benadrukt de voormalige nummer 14 maandag in zijn column in De Telegraaf.

''Als ik het goed heb begrepen, denken deze commissarissen zelf de nieuwe rvc aan te kunnen stellen. Terwijl de rechter net heeft voorkomen, dat ze via het goochelen met de agendapunten over hun graf heen gaan regeren.''

''Nu proberen ze alsnog hun opvolgers te benoemen. Terwijl vooral duidelijk is geworden, dat ze totaal geen gevoel met een voetbalclub hebben'', betoogt Cruijff.

"Dat heeft niets met intelligentie of zo te maken, maar alles met wat je binnen een bepaalde omgeving aanvoelt. Ze missen dat, toch willen ze de poppetjes neer gaan zetten. Waar ben je dan in vredesnaam mee bezig? Daarom reageer ik nog steeds nuchter op de situatie. Het lijkt voorbij, maar dat is het nog niet."

Als laatste

De 64-jarige Amsterdammer voelt zich niet gebonden aan de afspraken die de andere vier commissarissen vorige week donderdag hebben gemaakt toen zij, zonder medecommissaris Cruijff, gezamenlijk besloten af te treden. ''Gefaseerd aftreden moeten ze vooral doen, maar ik ga als laatste.''

Volgens Cruijff moet Ajax snel veranderingen aanbrengen in de organisatie. ''Helemaal de constructie dat je weliswaar als vereniging grootaandeelhouder bent, maar niets in eigen huis te vertellen hebt. Directie en commissarissen blijken nu nog in staat om werkelijk iedereen buitenspel te zetten.''

Forceren

Ook bij de vereniging Ajax, grootaandeelhouder van de NV Ajax, is de aankondiging van gefaseerd aftreden van de rvc verkeerd gevallen.

Het AD meldt dat de vereniging nog maandag antwoord wil op de vraag waarom het vijftal niet in één keer opstapt. Indien dat antwoord er niet komt, zou de vereniging alsnog een gedwongen vertrek willen forceren.

De vereniging heeft dat per brief laten weten aan advocaat Peter Wakkie van de vier rvc-leden minus Cruijff.

''In de visie van de vereniging is het niet aanvaardbaar en onverantwoord dat de impasse die nu al maanden Ajax verlamt nog langer dan strikt noodzakelijk voortduurt'', citeert de krant uit de brief.

Van der Sar

Voor de nieuwe rvc zou volgens De Telegraaf overigens Edwin van der Sar in beeld zijn.

De ex-doelman volgt de opleiding International Master of Sport Management aan het Johan Cruyff Institute for Sport Studies en werd eerder door Cruijff al genoemd als toekomstige kandidaat voor een directeursfunctie bij Ajax.