HAMAR - Renate Groenewold heeft voor het eerst in haar leven de wereldtitel schaatsen allround veroverd. In Hamar profiteerde ze zondag van het wegvallen van de Duitse titelverdedigster Anni Friesinger op de slotafstand.

Groenewold rekende vervolgens in een rechtstreeks duel af met de overgebleven favoriete Claudia Pechstein. De laatste Nederlandse wereldkampioene was Atje Keulen-Deelstra, dertig jaar geleden in Heerenveen.

Gretha Smit won de 5000 meter in 7.02,89. Groenewold eindigde in .03,90 als tweede. Pechstein ging kapot en kwam niet verder dan .12,45. De Duitse mocht iets meer dan een seconde verliezen. Naast het goud voor Groenewold veroverde Wieteke Cramer verrassend brons. Groenewold werd in Hamar de opvolgster van de Canadese Cindy Klassen, die wegens een blessure afwezig was.

De Nederlandse kraaide van geluk. "Super, dit is super. Ineens was ze weg'', keek ze terug op haar race tegen Pechstein. De Duitse kwam in de slotfase ineens overeind en gaf zich gewonnen. "Dit had ik niet verwacht'', zei de nieuwe wereldkampioene. Ook het brons van Wieteke Cramer was onverwacht. "Als Friesinger niet was weggevallen was ik vierde geweest. Dan was mijn toernooi ook geslaagd geweest. Maar dit is nog mooier.''