AMSTERDAM - Jong, onervaren en overspoeld door een enorme reeks aan blessures lijkt Ajax op weg naar de landstitel. De Amsterdamse club bracht concurrent PSV zondag een gevoelige tik toe door in eigen huis met 2-1 te winnen. De club heeft inmiddels zes verliespunten minder dan PSV en staat fier bovenaan de ranglijst van de eredivisie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Trainer Ronald Koeman was na afloop opgetogen. "Ik denk niet dat de titelrace nu beslist is, maar we hebben duidelijk wel afstand genomen. Ons team zal door deze overwinning een impuls krijgen, terwijl de tegenstander waarschijnlijk wel 'een tikkie' heeft gehad."

Koeman

De jonge ploeg, ook tegen PSV startte Koeman met vier tieners in de basis, lijkt steeds beter om te gaan met de tegenslag van de laatste weken. Sinds de winterstop verloor het elftal nog geen punt. Daarnaast lijkt de ziekenboeg de komende tijd leeg te lopen, keert Trabelsi weer terug in Amsterdam en kan het team in theorie alleen maar beter worden.

Koeman is daarnaast een coach die de redelijkheid niet snel uit het oog verliest. "Ik vond PSV in de eerste helft beter spelen", vertelde hij. In die periode namen de Eindhovenaren ook een voorsprong. Vlak voor rust kopte Vennegoor of Hesselink een vrije trap van Van Bommel achter doelman Stekelenburg. Na rust had de lange aanvaller ook de 0-2 op zijn schoen, maar miste in kansrijke positie jammerlijk en raakte slechts de paal.

"We hebben de wedstrijd weggegeven. Als ik die bal erin had geschoten was er niets aan de hand geweest. Maar ik raakte hem met de hak", verklaarde Vennegoor of Hesselink. Na die kans besliste Ajax binnen tien minuten de wedstrijd. Sneijder maakte met een prachtig geplaatst schot de gelijkmaker en invaller Mitea maakte slim gebruik van een slippertje van Waterreus. De kleine aanvaller schoot tegen de keeper, zag dat Waterreus de bal weer losliet en reageerde in de rebound alert, 2-1.

Van der Vaart

Van der Vaart, die pas na rust inviel, had na het duel een nare bijsmaak. De middenvelder lijkt bij Koeman niet langer zeker van een basisplaats en baalde daar opzichtig van. "Ik wilde vanaf het begin spelen. Maar Koeman dacht daar anders over", aldus de aanvoerder van Ajax. Koeman: "Ik was tevreden over mijn middenveld de afgelopen tijd. We moeten nog heel wat wedstrijden spelen, dus zijn kans komt wel weer. Ik weet dat hij het er niet mee eens is, en dat is ook zijn goed recht."

Vennegoor of Hesselink

Na de 2-1 probeerde PSV nog van alles om de gelijkmaker te forceren, maar slaagde daar niet in. Vennegoor of Hesselink kreeg zijn voet niet op de goede manier tegen een voorzet van Lee. Later was ook de tegenvallende Kezman nog dicht bij een treffer. Hij haalde na een snelle aanval uit, maar zag zijn inzet gestuit door Stekelenburg.

"Dat geluk moet je dan hebben", aldus Koeman. "PSV bleef ook na de 2-1 gevaarlijk, vooral uit standaardsituaties hadden ze nog een of twee goals kunnen maken. Ook de situatie van wel of geen 2-0 viel in ons voordeel uit. Het is alleen moeilijk om aan te geven of dit het resultaat is van de lijn die we na de winterstop hebben ingezet. Maar we zijn wel groeiende. Dat is duidelijk."