HAMAR - Nederland komt zondag op de slotdag van de wereldkampioenschappen schaatsen allround bij het mannentoernooi nog maar met drie schaatsers in actie. Jochem Uytdehaage werd zaterdagavond door de jury in Hamar uit de wedstrijd gehaald. Volgens de jury is er geen sprake van diskwalificatie, maar is de tweevoudig olympisch kampioen gestraft wegens onsportief gedrag.

Uytdehaage haalde zich de woede van de Amerikanen op de hals door in de slotrit op de 5000 meter op de inrijbaan te stayeren voor Carl Verheijen, die uiteindelijk met miniem verschil de 5 kilometer op zijn naam schreef. Na bestudering van de tv-beelden besloot de jury Uytdehaage te verbieden zondag nog in actie te komen.

Het woord diskwalificatie werd niet in de mond genomen. De uitslag van de 5000 meter blijft ook gewoon staan. “Het is geen diskwalificatie”, zei topsportcoördinator Ab Krook, die nog niet wilde zeggen of het Nederlandse team in beroep gaat tegen de uitsluiting.

Verheijen

De Amerikanen drongen ook nog aan op uitsluiting van Verheijen, maar daar ging de jury niet op in. “Hoewel wij het niet juist vinden, hebben we wat tijd gevraagd om na te denken. We kunnen een brief hierover schrijven of een tegenprotest indienen”, aldus Krook.