AMSTERDAM - De raad van commissarissen van Ajax heeft donderdagmiddag officieel aangekondigd bereid te zijn om af te treden.

''Dit vindt plaats op een zo kort mogelijke termijn, zodra opvolgers zijn gevonden die op brede steun kunnen rekenen'', zo valt op de clubsite in een verklaring te lezen. ''Dit heeft de rvc zojuist besloten.''

Het aftreden zal volgens Ajax gefaseerd moeten geschieden 'in verband met de contractuele bepalingen en financiële belangen die de vennootschap van Ajax raken'.

De rvc bestaat sinds 25 juli 2011 uit voorzitter Steven ten Have, Edgar Davids, Johan Cruijff, Paul Römer en Marjan Olfers. Al snel botste Cruijff met de andere vier leden.

De algemene vergadering van aandeelhouders en de ondernemingsraad van Ajax zullen bij de rvc kandidaat-opvolgers aanbevelen die voldoen aan de opgestelde profielschets.

De buitengewone aandeelhoudersvergadering van komende vrijdag, waar over het lot van de rvc zou worden besloten, is nu van de baan.

Van Gaal

Het opstappen van de rvc is een gevolg van het besluit van de rechter om de aanstellingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als directeuren bij Ajax nietig te verklaren. Het duo was benoemd door de overige vier rvc-leden benoemd zonder medeweten van Cruijff.

Dinsdag maakte de rechter dit ongedaan.