HAMAR - De Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis staan na de eerste dag van het wereldkampioenschap allround schaatsen verrassend aan de leiding. Hedrick gaat na de 500 en 5000 meter aan kop. Davis, als kleurling een excentrieke verschijning in de schaatswereld, staat tweede. Europees kampioen Mark Tuitert staat voorlopig derde.

Carl Verheijen, die een matige 500 meter had gereden, zegevierde op de 5 kilometer in een tijd van 6.20,61. Daarmee bleef hij Hedrick nipt voor (6.20,69). Tom Prinsen werd knap vijfde. Tuitert hield de schade nog beperkt: 6.28,31 (7e).

Uytdehaage

Vooral het demasqué van tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage was opvallend. De TVM-rijder werd slechts twaalfde op meter en kon ook op de 5 kilometer niet overtuigen: 6.30,61 (8e). In het algemeen klassement staat hij negende.

Het optreden van Jochem Uytdehaage zaterdag in de slotrit van de 5000 meter tijdens de wereldkampioenschappen allround schaatsen krijgt nog een staartje. Bij de jury in Hamar is een officieel protest ingediend over het meerijden van Uytdehaage tijdens de rit van Carl Verheijen. De uitslag van het protest is nog niet bekend.

Verheijen was in de laatste rit tegen de Noor Saetre op weg naar een toptijd. Op de inrijdbaan reed de al gefinishte Uytdehaage aan zijn zijde voluit mee. Dat werd door de Amerikaanse concurrentie opgemerkt als stayeren en onsportief gedrag. Verheijen was zich van geen kwaad bewust. ,,Harder kon ik niet. Je gaat al voluit'', zei de winnaar van de 5 kilometer. Of de uitslag van de 5000 meter wordt aangepast is nog onduidelijk.