AMSTERDAM - Fabio Capello heeft woensdag zijn ontslag ingediend als bondscoach van Engeland.

Volgens persbureau AFP stapt de Italiaan op vanwege het recente besluit van de Engelse bond (FA) om John Terry het aanvoerderschap van de nationale ploeg te ontnemen.

De verdediger van Chelsea moet in juli voorkomen, na het EK, op verdenking van racisme. Hij zou tegenstander Anton Ferdinand (Queens Park Rangers) onheus hebben bejegend. Terry ontkent de beschuldigingen.

Strafzaak

Volgens de FA kan Terry geen aanvoerder van Engeland zijn zo lang de strafzaak niet is afgerond.

De oefenmeester liet zich na de maatregel van de FA op de Italiaanse televisie zeer kritisch uit over de degradatie van zijn captain.

Capello gaf woensdag geen verklaring. “Ik heb niets te zeggen. Alle uitspraken die aan mij worden toegeschreven zijn vals”, meldt hij tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Juiste besluit

De FA heeft het ontslag van Capello geaccepteerd. ''Hij heeft zich altijd zeer professioneel gedragen'', liet FA-voorzitter David Bernstein weten. ''Hij heeft het juiste besluit genomen. We danken hem voor zijn werk bij de Engelse ploeg en wensen hem veel succes in de toekomst.''

Capello was sinds begin 2008 werkzaam bij de FA. Onder leiding van de oud-coach van onder meer Real Madrid haalde Engeland op het WK van 2010 de achtste finales.

De ploeg is komende zomer ook actief op het EK.

Opvolging

Engeland speelde 42 duels onder leiding van de Italiaan. Daarin werden 28 zeges geboekt. Zes duels gingen verloren en achtmaal speelde Engeland gelijk.

Harry Redknapp, de coach van Tottenham Hotspur, is een belangrijke kandidaat om Capello op te volgen. De Britse trainer werd woensdag toevallig vrijgesproken door een rechtbank van belastingontduiking.