AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam opent een strafrechtelijk onderzoek naar voetbalinternational Edgar Davids. Dat heeft een woordvoerder donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is de aangifte die zijn ex-vriendin Sarah H. eerder deze week deed wegens zware mishandeling.

Het gaat in de aangifte om acht gevallen van mishandeling, waarvan ongeveer de helft zich in Italië afspeelde. H. heeft ter illustratie van haar verhaal ook foto's van de kwetsuren die ze daarbij opliep aangeleverd, aldus een woordvoerder van het OM. De ex-Ajacied en Sarah H. kregen in 1998 een relatie.

De mishandelingen zijn volgens H. medio 1999 begonnen. H. was toen in verwachting van Davids zoontje, vertelde het OM. De twee zijn inmiddels al anderhalf jaar uit elkaar. Maar de mishandelingen gingen door.

Davids en H. onderhielden nog contact vanwege het zoontje. Begin deze maand ging het voor het laatst mis, toen de voetballer zijn zoontje en H. in haar woning in Diemen bezocht.

Het OM beraadt zich nog op de vraag of de gevallen in Italië ook onderzocht moeten worden. Soms volstaan drie of vier gevallen van mishandeling voor de rechter, legde de woordvoerder uit.

Davids ontkent alle beschuldigingen, liet zijn advocaat G. Spong donderdag weten. "Hij zal meewerken aan het onderzoek. Zodra hij wordt opgeroepen voor een verhoor, zal hij komen."

Davids kreeg toestemming van de club om de training op donderdag te laten schieten, vertelde een woordvoerder van Juventus. "Hij wilde vrij wegens persoonlijke omstandigheden. Morgen traint hij weer gewoon mee en zondag is hij beschikbaar voor de wedstrijd tegen Torino."

/ACHTERKLAPDavids aangeklaagd wegens zware mishandeling