AMSTERDAM - De marathonploegen hebben furieus gereageerd op het initiatief van schaatsbond KNSB en sponsor KPN die met het oog op de komende klassiekers op natuurijs en de eventuele Elfstedentocht een eigen ploeg hebben opgericht.

De ploegen die normaliter het profpeloton op de marathon vormen dreigen met een boycot van het Nederlands kampioenschap op natuurijs, dat woensdag nabij Emmen plaatsvindt.

De KNSB en KPN besloten maandag gebruik te maken van een A-licentie die nog over was en vormden een ploeg rondom meervoudig marathonkampioen Arjan Smit, voormalig wereldkampioen sprint Erben Wennemars en olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaagde.

Sympathie

De actie kan echter op geen enkele sympathie vanuit het peloton rekenen, laat woordvoerder Paul Rijsenaars in De Telegraaf weten. ''Dit is onreglementair omdat een licentie voor 1 augustus moet worden verstrekt."

"Ook procedureel klopt het niet omdat er wordt voorbijgegaan aan de belangen van de veertien hoofdsponsors die jaarlijks twee miljoen in het marathonschaatsen investeren", vervolgt hij in de krant.

"Dit nieuwe team zal veel van de media-aandacht opeisen. De KNSB en KPN zullen eerst met ons om de tafel moeten, want anders rijden wij geen NK.”

Gesprek

De KNSB laat in een reactie weten dinsdag in gesprek te gaan met de marathonploegen. De bond benadrukt in het belang van de sport te hebben gehandeld.

"We hebben dit gedaan voor de marathonsport in het algemeen en de vier sporters in het bijzonder", laat een woordvoerder weten. "We willen hun ook in staat stellen de Elfstedentocht te rijden. In voorbereiding daarop moeten ze zoveel mogelijk wedstrijden rijden."