AMSTERDAM - Alberto Contador is door het internationaal sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst voor het moedwillig gebruik van clenbuterol tijdens de Tour de France van 2010.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in. Op 6 augustus mag de klimmer weer fietsen, waardoor hij kan deelnemen aan de Ronde van Spanje.

Bij Contador werden tijdens een controle op de tweede rustdag, op 21 juli, sporen van clenbuterol aangetroffen. Van meet af aan beweerde de Spanjaard dat dat komt door het eten van vervuild vlees.

Nadat de Spaanse wielerfederatie hem vorig jaar vrijsprak, gingen de UCI en de mondiale antidopingfederatie WADA naar het CAS. Contador bleef ondertussen wedstrijden rijden.

Vorig jaar werd hij zelfs winnaar van de Giro d'Italia. In de Tour eindigde hij als vijfde. Afgelopen week boekte de renner van Saxo Bank nog succes in de Ronde van San Luis.

Motivatie

"In tegenstelling tot in andere landen, vooral buiten Europa, staat Spanje niet bekend als een land dat problemen heeft met vervuiling van vlees met clenbuterol."

"Er zijn ook geen andere zaken van atleten die positief testten na het eten van besmet Spaans vlees", motiveert het CAS de beslissing.

Schleck

De eindzege in de Tour van 2010 gaat nu naar de Luxemburger Andy Schleck. Denis Mentsjov, destijds uitkomend voor Rabobank, klimt naar de tweede positie en het nieuwe podium wordt gecompleteerd door Samuel Sanchez.

Robert Gesink stijgt naar de vijfde plaats.

De eindzege in de Giro van 2011 belandt nu op de erelijst van de Italiaan Michele Scarponi.

Beroep

Overigens kan Contador bij het Zwitserse gerecht nog in beroep gaan tegen de straf. Hiervoor heeft hij dertig dagen de tijd.

Na Maurice Garin (1904) en Floyd Landis (2006) is Contador de derde renner die zijn eindzege in de Tour de France moet inleveren.

Boete

Het CAS zal in een later stadium bepalen of de Spanjaard ook een boete van 2.485.000 euro moet betalen.

Hier heeft de wielerunie UCI om gevraagd. Het is nog onduidelijk wanneer het internationaal sporttribunaal hierover uitspraak doet.

Volg alle reacties via NUlive