AMSTERDAM - De New York Giants hebben zondagnacht de Super Bowl gewonnen. In de finale van het Amerikaanse footballseizoen waren zij met 21-17 te sterk voor de New England Patriots.

Een minuut voor tijd liep runningback Ahmad Bradshaw de beslissende score voor de ploeg uit de 'Big Apple' binnen.

Voor Tom Brady was het een déjà vu. De quarterback van de Patriots stond voor de vijfde keer in de Super Bowl waarvan hij maar één wedstrijd verloren zag gaan, vier jaar geleden ook al tegen de Giants onder leiding van Eli Manning.

Safety

De aanvalsleider van de ploeg uit Boston begon in Indianapolis slecht aan de wedstrijd. Onder druk van de defensie van New York gooide hij de bal vanuit zijn eigen endzone doelloos weg.

De scheidsrechters beoordeelde het als een intentional grounding, wat de Giants een safety opleverde. Daarmee namen zij een voorsprong van 2-0 in de wedstrijd.

Brady wist zich echter te herpakken en bracht zijn ploeg luttele seconden voor de rust voor het eerst op voorsprong.

Daarvoor had New York-quarterback Manning via wide receiver Victor Cruz, een van de revelaties van het seizoen, de voorsprong voor de ploeg uit 'The Big Apple' al vergroot.

Madonna

Het spektakel spatte er tijdens de wedstrijd niet vanaf in de Super Bowl. Het was de Amerikaanse superster Madonna die daar in de rust verandering in bracht tijdens de fameuze half time show van het best bekeken eendaagse sportevenement ter wereld.

Madonna kwam voortgetrokken door Romeinse soldaten als een Egyptische godin het veld op. Haar optreden werd afgesloten met een grote uitbeelding van de tekst World Peace.

Hernandez

Na de onderbreking ging Brady verder met waar hij voor de rust gebleven was. Dankzij een succesvolle aanvalsdrive wist hij wederom een receiver in de endzone van New York te vinden.

Dit keer was het tight end Aron Hernandez die de score voor zijn rekening nam. Hij werd het hele seizoen overschaduwd door collega Rob Gronkowski, maar was tijdens de Super Bowl het meest betrouwbare doelwit van Brady, die in vijftien opeenvolgende pogingen raak gooide.

De eerste diepe bal naar Gronkowski, die dit jaar de meeste touchdowns ooit voor een tight end ving, veroorzaakte echter meteen een interceptie. Voor Brady was het pas zijn tweede interceptie ooit in een Super Bowl.

Ommekeer

Het bleek de ommekeer in de verder tamme wedstrijd. Manning slaagde er in de slotminuten in zijn aanvalslinie in de buurt van de endzone van New York te krijgen. Met een minuut op de klok liep Bradshaw de bal binnen voor de beslissende voorsprong.

In de slotseconden probeerden de Patriots nog wel tot score te komen, maar de bal werd diep in het veld niet meer gevangen. Voor Manning betekende het zijn tweede Super Bowl-ring.

Daarmee passeert hij zijn oudere broer Peyton, die dit seizoen langs de kant stond met een hardnekkige blessure.