ROSARIO - Nederland heeft brons gewonnen op de Champions Trophy. De Oranje-hockeysters wonnen in de troostfinale van Duitsland: 5-4. Na twintig minuten zat Oranje al in een zetel, het scorebord stond toen al op 4-0.

Aan niets was in de beginfase te merken dat Oranje zaterdag een slopend duel van 85 minuten plus shoot-outs had gespeeld. Nederland overklaste Duitsland en sneed als een mes door de defensie van onze oosterburen.

Na de prachtige openingstreffer van Maartje Goderie was het binnen negen minuten driemaal raak via Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten en Kitty van Male.

De Nederlandse wervelstorm ging daarna liggen, waardoor ook Duitsland toe kon slaan. Via een rake tip-in van Maike Stöckel en een knappe uithaal van Natascha Keller kwamen de ploeg van bondscoach Michael Behrmann terug tot 4-2.

Het slotakkoord van de attractieve eerste helft was van Marilyn Agliotti. De geboren Zuid-Afrikaanse vergrootte van dichtbij de marge weer voor Oranje. 

Domineren

De amusementswaarde daalde na de rust. Nederland domineerde, maar was niet zo trefzeker als in het eerste bedrijf. Een spaarzame kans van Duitsland leverde de 5-3 op, wederom was Natascha Keller de doelpuntenmaker. Kort daarop was het opnieuw raak, ditmaal was het Stöckel die een Duitse corner tot doelpunt promoveerde.

Dichterbij kwam Duitsland niet, zodat titelhouder Oranje Rosario met een bronzen plak verlaat. Duitsland -dat laatste werd op de Trophy van 2011- eindigt dit jaar als vierde.