ROOSENDAAL - In de zoektocht naar een nieuwe trainer kan RKC Waalwijk zich stilaan weer afficheren als een stabiele middenmoter. De ploeg van vertrekkend trainer Martin Jol versloeg vrijdagavond RBC in Roosendaal met 3-1 en nam daarmee afscheid van de onderste regionen van de eredivisie.

Op basis van het spelersmateriaal hebben de Waalwijkers ook niets te zoeken nabij de degradatiezone. RBC Roosendaal is een heel wat minder getalenteerd gezelschap, maar op basis van degelijkheid heeft de ploeg er inmiddels voor gezorgd dat de competitie haast fluitend uitgespeeld kan worden.

Ten opzichte van het verloren gegane duel met NEC kon Jol weer een beroep doen op de vleugelverdedigers Greene en Van Hintum. Het kostte Fuchs zijn plaats, Molhoek was opnieuw niet fit. RBC, bezig aan een mooie reeks, begon met hetzelfde elftal dat anderhalve week geleden verrassend won bij FC Utrecht.

Spectaculair

RKC nam al snel een voorsprong. Boutahar passte in de 4e minuut op Cornelisse die de volkomen onnodig uit zijn doel gekomen Aerts makkelijk passeerde. Het was niet het enige foutje van de doelman die nog niet is ingegaan op een aanbieding van zijn club en onder andere bij NAC en Willem II in beeld is. Na dik 20 minuten tastte Aerts mis bij een hoekschop, in de 24e minuut schoot Hoogendorp knap in, maar dat de vrije trap de 0-2 betekende was vooral aan de Roosendaalse goalie te wijten. Daelemans bracht met een spectaculair afstandsschot twee minuten later weer wat spanning in het voor rust onderhoudende duel.

Het spelpeil zakte na de pauze, mede omdat RKC achterover leunde. Dat hield risico in. Hellemons schoot via de handen van doelman Sinouh net voorlangs. In de 69e minuut mocht Tininho zelfs vanaf de strafschopstip aanleggen voor de gelijkmaker, maar de Braziliaan schoot tegen de paal en in de rebound naast. De penalty was een cadeautje van arbiter Van Sichem nadat Olfers Daelemans licht had beroerd.

De thuisploeg bleef aandringen. Daelemans zag een kopbal tegen de paal belanden. Nadat Boutahar echter in de slotfase voor de 1-3 had gezorgd was de tweede thuisnederlaag van het seizoen niet meer af te wenden.