ALMELO - PSV heeft zondag een uitgelezen mogelijkheid laten liggen om aan kop van de eredivisie een gaatje te slaan met de concurrentie.

De ploeg van trainer Fred Rutten was lange tijd heer en meester bij Heracles Almelo, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een punt: 1-1.

De voorsprong op FC Twente en AZ, die vanwege de vorst niet konden spelen, is nu drie punten.

Eigenlijk had PSV zondag een gat van vijf punten moeten slaan met de naaste belagers.

De Eindhovenaren leken op het kunstgras van Almelo lang af te stevenen op een gemakkelijke overwinning, maar verzuimden de krachtsverhoudingen tot uitdrukking te brengen op het scorebord.

Door Everton, die in de 75e minuut gelijk maakte, liep het duel voor PSV uit op een domper.

Dominant

Heracles, dat doorgaans thuis moeilijk te kloppen is, had zeker voor rust niets in te brengen tegen PSV.

De ploeg uit Eindhoven domineerde en het mocht bijna een wonder worden genoemd dat het eerste doelpunt nog negentien minuten op zich liet wachten.

Met name Jeremain Lens en Zakaria Labyad zullen zich in een speeltuin hebben gewaand. Zij kregen aan de rechterkant keer op keer alle ruimte om op te komen.

Doelman Remko Pasveer hield in het eerste kwartier Tim Matavz en Kevin Strootman van scoren af en zag Labyad en Lens in kansrijke positie over schieten.

Pasveer was in de negentiende minuut echter kansloos toen Labyad simpel Mark Looms omspeelde en de bal in de verre hoek trapte: 0-1.

PSV nam daarna wat gas terug, zonder de controle over de wedstrijd te verliezen.

Opportunistisch

Bij Heracles lukte in de eerste helft vrijwel niets. De Almeloërs kwamen overal te laat en leden schrikbarend veel balverlies.

Na rust beet de thuisclub wat meer van zich af. De ploeg van Peter Bosz mocht blijven geloven in een gelijkspel omdat PSV keer op keer naliet de wedstrijd te beslissen. Lens, Ola Toivonen en Tim Matavz verzuimden de tweede te maken.

Waar Rutten langs de kant al voor vreesde, gebeurde een kwartier voor tijd. Everton bracht het opportunistisch spelende Heracles met een intikkertje langszij: 1-1.

PSV was daarna niet meer bij machte zich te herstellen van die domper, waardoor de Brabanders ook de tweede uitwedstrijd na de winterstop gelijkspeelden.