NIJMEGEN - Feyenoord heeft de luidbejubelde zege van vorige week tegen rivaal Ajax (4-2) een passend vervolg gegeven. De ploeg van trainer Ronald Koeman won zondag voor de eerste keer in ruim vier jaar van NEC in De Goffert: 0-2.

Clubtopscorer John Guidetti, die met drie treffers tegen Ajax een heldenstatus in De Kuip heeft verworven, fungeerde in deze wedstrijd opvallend genoeg twee keer als aangever.

Bij NEC kreeg John Goossens de voorkeur boven Leroy George, de man die na zijn winnende doelpunt vorige maand bij aartsvijand Vitesse (0-1) niet meer kapot kan bij de Nijmeegse aanhang.

Goossens, die volgend seizoen bij Feyenoord speelt, kreeg al in de vierde minuut een vrije schietkans. Verdediger Bruno Martins Indi wierp zich nog net in de baan van het schot.

Ruimte

Die situatie was tekenend voor de eerste helft van NEC-zijde. De thuisploeg kreeg van het afwachtende Feyenoord voldoende ruimte en gelegenheid om het Rotterdamse doel onder vuur te nemen, maar steeds was er wel een tegenstander die het schot blokkeerde.

De manschappen van Koeman verdedigden tot aan de rust zeker niet slordig en naïef, zoals vorige maand bij VVV-Venlo (2-1) bijvoorbeeld.

Feyenoord kreeg al in de zesde minuut een steuntje in de rug door een doelpunt van Otman Bakkal, die een combinatie met Guidetti doeltreffend afrondde (0-1). De bezoekers konden daarna NEC rustig opvangen op eigen helft om er bij balbezit snel uit te breken.

De ploeg van Koeman, met de teruggekeerde Karim El Ahmadi voor Kamohelo Mokotjo, verzuimde feitelijk NEC voor de pauze op grotere achterstand te zetten. Doelman Gabor Babos (ex-Feyenoord) verrichtte een prima redding op een vlammend schot van Bakkal.

Soepele combinatie

Met George voor Goossens begon NEC vol goede moed aan de tweede helft. Maar het was Guyon Fernandez die na een soepele combinatie met Guidetti weer snel tot scoren kwam, 0-2. Daarna speelde Feyenoord het duel professioneel uit.

Alleen Ryan Koolwijk kreeg bij NEC nog een grote kans. Doelman Erwin Mulder redde prima.

Feyenoord passeert door de zege Ajax en bezet nu de vijfde plek in de eredivisie, op vijf punten van koploper PSV.

Lees alles over de eredivisie op NUsport

Feyenoord klopt NEC