AMSTERDAM - Frank de Boer heeft zondag als hoofdtrainer van Ajax voor het eerst een thuiswedstrijd in de eredivisie verloren.

FC Utrecht was dankzij twee doelpunten van Edouard Duplan met 2-0 te sterk voor de Amsterdammers, die in het nieuwe jaar nog altijd wachten op de eerste overwinning.

De bovenste plekken in de eredivisie raken steeds verder uit het zicht voor Ajax, dat vorige week al bij Feyenoord verloor en daarvoor bij AZ niet verder kwam dan een gelijkspel.

FC Utrecht, dat de zege na een zwakke reeks goed kon gebruiken, zorgde voor een primeur. Het was de vierde competitieoverwinning op rij op Ajax. Dat lukte een club nog niet eerder.

Begin jaren 60 was ook Feyenoord vier keer op rij de baas over Ajax maar dat bestreek een periode van drie seizoenen.

Ajax kende opnieuw veel personele problemen. Extra tegenvaller voor de landskampioen was dat Miralem Sulejmani niet vanaf het begin mee kon doen.

De aanvaller liep vorige week in de uitwedstrijd tegen Feyenoord een knieblessure op. Sulejmani slaagde zaterdag voor de laatste fitheidstest, maar kon niet de hele wedstrijd voetballen en startte op de bank.

Ziekenboeg

Voor De Boer was het de zoveelste tegenslag. Met Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthorsson mist hij al lange tijd twee andere aanvallers.

Achterin waren de personele problemen van de Amsterdammers nog veel groter. Met Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Nicolai Boilesen ontbraken vier basiskrachten. Ook André Ooijer ontbrak.

Jeugdspelers Ricardo van Rhijn en Dico Koppers deden daardoor mee, en leeftijdsgenoten Stefano Denswil en Joël Veltman maakten hun debuut in de wedstrijdselectie.

Duplan

Ajax kon met de afwezigheid van bepalende spelers niet overtuigen in de Arena. De thuisploeg had bijna de gehele eerste helft de bal in bezit, maar was aanvallend machteloos.

FC Utrecht beperkte zich vooral tot tegenhouden, maar sloeg kort voor rust wel direct toe.

Kenneth Vermeer stompte de bal na een hoge voorzet van Dave Bulthuis voor de voeten van Edouard Duplan. De Fransman tikte de bal in het lege doel: 0-1.

Met Nicolas Lodeiro als vervanger van Theo Janssen ging Ajax na rust op zoek naar doelpunten.

Vermeer was door het vertrek van Janssen met zijn 26 jaar de oudste speler binnen de lijnen bij Ajax. FC Utrecht had geen moeite op de been te blijven en sloeg via Duplan opnieuw toe: 0-2.