ROSARIO - Nederland heeft zich niet geplaatst voor de finale van de Champions Trophy. In de halve eindstrijd was Argentinië na shoot-outs te sterk voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond een 2-2 stand op het bord.

Hoewel Nederland in het kolkende stadion in Rosario in de beginfase de dominante ploeg was, stond de ploeg van bondscoach Max Caldas wel na dertien minuten op een achterstand.

Maria Josefina Sruoga opende de score uit een knappe tip-in, na een voorzet van publiekslieveling - en kind van de stad - Luciana Aymar.

Oranje herpakte zich prima na de verrassende tegentreffer. Kort na de openingsgoal versierde Nederland twee corners, waarvan de tweede door Maartje Paumen hard in de touwen werd gejaagd.

Zorgvuldig

In het verloop van de eerste helft werd Argentinië wel sterker, hoewel ook Oranje kansjes kreeg. Een corner en vervolgens een schotje van Kitty van Male leverden echter geen resultaat op.

Na de rust ging Nederland uiterst zorgvuldig om met de allereerste kans. Carlien Dirkse van den Heuvel zette Oranje, na knap voorbereidend werk van Lidewij Welten, op voorsprong en legde het bloedfanatieke publiek even het zwijgen op.

Argentinië ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. En die leek er twaalf minuten voor tijd ook te komen.

Noel Barrionuevo pushte een corner langs Joyce Sombroek. Oranje riep vervolgens de hulp van de videoscheidsrechter in. Die constateerde dat Argentinië op de kop van de cirkel de bal indirect had afgehouden.

Shoot-outs

Nederland leek de verdiende zege over de streep te trekken in de reguliere tijd. Maar een overtreding van Maartje Paumen in de eigen cirkel leidde tot een strafbal.

Een bijzonder zware straf, zo leek het. Noel Barrionuevo pushte een minuut voor tijd vanaf de stip raak zodat er verlengd moest worden.

In de verlenging viel - ondanks spannende momenten in beide cirkels - de golden goal niet en shoot-outs moesten de beslissing brengen in het inmiddels heroïsche duel.

Argentinië hield het hoofd daarin het koelst, zodat 'Las Leonas' zondag de finale tegen Groot-Brittannië spelen. Oranje rest de strijd om het brons tegen Duitsland.