ARNHEM - Voor het eerst dit jaar had Vitesse zaterdag reden voor een feestje. De ploeg van trainer John van den Brom pakte tegen NAC Breda de eerste punten van 2012.

De ambitieuze Arnhemmers waren wel weer eens toe aan een succesje na drie nederlagen op rij in januari. Vitesse verloor in de competitie van NEC en PSV en werd in de kwartfinale van het bekertoernooi uitgeschakeld door sc Heerenveen.

Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben gehad met de vele wisselingen die Van den Brom steeds doorvoerde in zijn elftal.

Mike Havenaar

Mike Havenaar mocht tegen NAC voor het eerst in de basis beginnen. De Japanse international, een van de vier spitsen die Vitesse tijdens de transferperiode heeft aangetrokken, loste Marcus Pedersen af in de ploeg. De lange Havenaar was bij vrijwel alle gevaarlijke momenten van de thuisclub betrokken.

De zoon van oud-doelman Dido Havenaar torende in de zevende minuut boven iedereen uit, maar kopte de bal op aangeven van Hofs net naast. Hofs, die de voorkeur kreeg boven Giorgi Chanturia, had even daarvoor zelf de paal geraakt.

Nicky Hofs

In de negentiende minuut was het wel raak voor Vitesse. Alexander Büttner vond in het strafschopgebied Havenaar, die de bal keurig terug legde op de instormende Hofs: 1-0. Het was voor de middenvelder zijn eerste competitietreffer sinds augustus 2009.

Zonder de zieke sterkhouder Guram Kashia in de defensie hield Vitesse aanvankelijk eenvoudig stand. NAC was alleen gevaarlijk met een listige inzet van Ömer Bayram, die door doelman Piet Velthuizen over de lat werd getikt.

Meer hoop

De ploeg uit Breda kreeg in de loop van de wedstrijd echter steeds meer hoop op een goed resultaat, omdat Vitesse verzuimde de wedstrijd te beslissen. Zo schoot Büttner een strafschop in de handen van Jelle ten Rouwelaar en belandde een kopbal van Jan-Arie van der Heijden op de lat.

In het laatste half uur was NAC een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Robbert Schilder en Kees Luijckx lieten echter riante mogelijkheden liggen om hun ploeg een puntje te bezorgen.

In blessuretijd kwam NAC met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Anthony Lurling.