TECHENDORF - Jens Zwitser heeft zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen.

De 34-jarige schaatser uit Katwijk was op het extreem koude meer de beste.

Hij reed al zijn collega's de laatste dertig kilometer helemaal zoek en had op de eindstreep een minuut en 41 seconden voorsprong op de nummer twee, Jouke Hoogeveen. Robert Bovenhuis finishte als derde.

Zwitser volbracht de tocht over tweehonderd kilometer in vijf uur, 41 minuten en 33 seconden.

"Ik had nog wel tweehonderd kilometer kunnen rijden. Dit was mijn mooiste overwinning ooit", zei Zwitser, die in 2007 de Aart Koopmans Memorial ook op de Weissensee won.

Toen leek Tristan Loy op de zege af te stevenen. De Fransman kwam echter ten val, waardoor Zwitser er met de hoofdprijs vandoor ging. ''Daar heb ik veel aan gedacht. Ik hoopte maar dat ik niet zou vallen."

Laag tempo

Zwitser maakte lange tijd deel uit van een kopgroep van vijf rijders. Martijn van Es en Ruud Aerts van de Wadro-ploeg van Elfstedenwinnaar Henk Angenent zaten daar ook bij.

''Na 170 kilometer ben ik solo op avontuur gegaan. Ik wilde niet door hen in de tang worden genomen. Bovendien lag het tempo in de kopgroep niet hoog. Iedereen is al bezig met de wedstrijden op Nederlands natuurijs die binnenkort worden gehouden."

"Ik voelde dat ik veel beter was dan de rest. Met nog tien kilometer te gaan had ik een voorsprong van een minuut. Ik had toen wel in de gaten dat ik zou winnen.’’

Zielman

Bij de vrouwen zegevierde Carla Zielman. De schaatsster uit het Friese Rottum won de wedstrijd over eveneens tweehonderd kilometer in zes uur, 49 minuten en twintig seconden.

Mariska Huisman, de winnares van vorig jaar, werd tweede. Elma de Vries finishte als derde. Zielman was in de sprint de snelste van een kopgroep van twaalf vrouwen.

"Vorig jaar verloor ik nipt van Huisman. Nu heb ik haar gelukkig met een glimlach kunnen verslaan", zei Zielman.