MAASTRICHT - Maastricht zette een klein carnaval in. De oranje uitgedoste feestvierders zongen op de met bier doordrenkte tonen van het binnengesmokkelde hoempa-orkestje: "Wij gaan naar Spanje toe." Zonder groots tennis voldeed het Nederlands tennisteam in de Limburgse hoofdstad op de eerste dag van de Daviscup volledig aan de verwachting. Oranje nam op underdog Canada een voorsprong van 2-0 door Sjeng Schalken en Martin Verkerk.

Het ongelijke duel kan zaterdag in het dubbelspel voortijdig worden beslist. Als Paul Haarhuis en (weer) Martin Verkerk winnen van Daniel Nestor en Frederic Niemeyer is de kwartfinale bereikt. Of Nederland dan naar Spanje afreist, was vrijdag zeer de vraag. Tsjechië nam vrijdag in Brno een optie op de winst in het eerste enkelspel tegen het Spaanse B-team. Mocht Tsjechië winnen, dan heeft Oranje weer thuiswedstrijd.

Eenvoudig

Nederland was in de eerste ronde van de wereldgroep tegen Canada zwaar favoriet, niet alleen door het thuisvoordeel. Captain Bogtstra vergrootte de winstkansen nog eens door - in overleg met zijn spelers - voor gravel als speelbodem te kiezen. Sjeng Schalken, 15e van de wereld, mocht eenvoudig niet verliezen van Frank Dancevic, 217e op de ranking. Hetzelfde gold voor Martin Verkerk, 18e, tegen Simon Larose, 233e.

Schalken versloeg Dancevic in 4 sets: 6-3 5-7 6-2 6-1. Verkerk triomfeerde over Larose eveneens in 4 sets: 6-4 7-6 (tiebreak 11-9) -6 6-3. De cijfers waren goed. Bogtstra sloot zijn kopmannen in de armen. "Prima gedaan", vond hij. Groots tennis was er slechts bij kortstondige vlagen. Het publiek maalde niet om de gekke missers, had plezier om de rally's van provinciegenoot Schalken die na zoveel jaren eindelijk eens op het hoogste niveau thuis speelde, en om de knallen van het racket van Roland Garros' finalist Verkerk.

Fantastisch

Na zijn overwinning op Dancevic verklaarde de 27-jarige Schalken dat hij fantastisch had gespeeld, omdat hij zijn slagenarsenaal volledig kon ontwikkelen. De feiten waren dat hij in vier sets 21 breekpunten tegen kreeg. Zijn pas 19-jarige Canadese tegenstander benutte er 5 van. In het toptennis zijn vijf ingeleverde servicebeurten meestal fataal. Schalken brak de opslag van Dancevic liefst tien keer op vijftien mogelijkheden.

Ervaring, klasse en wedstrijdinzicht deden er veel toe. Het was ook een onderstreping van de haperende (harde) service van zijn tegenstander. Schalken leverde de tweede set in door op 5-3 liefst setpoints te missen, waaronder een zeer eenvoudige volley bij het net. "Het momentum kwam bij hem te liggen. Ik dacht dat ik het later weer zou kunnen terugpakken."

Zo geschiedde inderdaad. Schalken had wel een excuus. Hij was door de captain verkeerd voorgelicht over de speelwijze van Dancevic. Bogtstra erkende: "Ik zag hem in Heilbronn veel serve/volley spelen en voor snelle punten gaan, maar dat heeft hij helemaal niet gedaan."

Kakt in

Martin Verkerk had eerder gewonnen van Simon Larose. Hij sloeg hem opnieuw van de baan. Dat het vier sets duurde, kwam door een tijdelijke inzinking na de spannende tweede set die uiterst moeizaam in de tiebreak met 11-9 was gewonnen. "Je kakt in", zette Bogtstra Verkerk op zijn nummer.

De derde set ging verloren. Met het publiek op zijn hand speelde Verkerk een goede vierde set. De slapte was over. Hij pakte de breek in de zesde game om naar 4-2 te gaan en serveerde bekwaam uit naar 6-3. "Ik miste nog een beetje ritme op gravel. Tien dagen was ik uit de roulatie. Het hoogste niveau kon ik nog niet helemaal halen, maar het beoogde resultaat is er goed uitgekomen." Het publiek ging dansend en hossend de zaal uit, 2-0 voor Nederland. Optimaal resultaat.