AMSTERDAM - Laurine van Riessen heeft in het Groningse Alteveer het NK Kortebaan voor dames op haar naam geschreven. In een spannende finaleronde won de Control-rijdster in de laatste en beslissende race van Annette Gerritsen.

Bijna de gehele Nederlandse sprinttop en in totaal zo'n dertig schaatssters hadden zich in Alteveer gemeld vrijdagavond.

De vier finalisten op het Groningse natuurijs waren uiteindelijk Van Riessen, Gerritsen, Janine Smit en Leslie Koen, die een dag eerder in Nijelamer al een kortebaanwedstrijd had gewonnen.

In de eindstrijd reden de alle finalisten tegen elkaar en na vier races over 140 meter had zowel Van Riessen als Gerritsen twee keer gewonnen.

Daarom moesten de oud-ploeggenoten in een rechtstreeks duel uitmaken wie zich Nederlands kampioen mag noemen en daarin bleek van Riessen de sterkste.

Koen werd derde, voor Smit. Nederlands kampioene sprint op de langebaan Margot Boer werd zesde.

Historisch

Vele toppers waren aanwezig in het plaatsje in de gemeente Stadskanaal. Van de vier deelneemsters aan het Essent WK Sprint van afgelopen weekend was alleen Marrit Leenstra niet aanwezig. Zij moet dit weekend schaatsen in Thialf, om het KPN NK Allround.

Volgens coördinator kortebaan van de KNSB Jelle Jan de Jong was het een 'historische wedstrijd', omdat er nog nooit zo'n sterk deelnemersveld aan de start had gestaan van een NK Kortebaan.

Oenema

Regerend kampioene Thijsje Oenema moest er echter wel alles aan doen om op tijd in het Groningse Alteveer te komen.

De rijdster van Team Op=Op kwam rond 12.00 uur aan op Schiphol vanuit New York, waar ze na het Essent WK Sprint in Calgary nog even haar zus had opgezocht. Oenema kwam na bijna zeventien uur reizen aan om 17.15.

Uitgesteld

Ze was niet de enige topper die nog net op tijd aankwam. Door de sneeuwbuien die ons land vandaag troffen, werd de starttijd een paar keer uitgesteld, maar uiteindelijk begonnen de sprintsters om 17.30 aan hun races.

Als compromis besloot de organisatie dat de laatkomers na de eerste ronde nog een tijd mochten neerzetten, waardoor iedereen mee kon doen.

Niet soepel

Er was aardig wat publiek op de wedstrijden afgekomen. Een paar honderd man hadden de kou getrotseerd, al nam het aantal wel af naar gelang de tijd vorderde en de temperatuur daalde. Het totale kampioenschap duurde dan ook meer dan drie uur.

Oenema had naast de kou ook last van haar lange trip naar Alteveer en de regerend kampioene werd bij de laatste acht uitgeschakeld. "Ik was erg stijf, totaal niet soepel", zei ze. "Het lichaam zei nee, terwijl ik wel graag wilde. Hopelijk gaat het volgend jaar wat anders."

Genieten

Voor nummer twee Gerritsen was het vooral genieten weer op de kortebaan te kunnen schaatsen. "Echt heel leuk, dit had ik heel lang niet gedaan. Het paste nu ook mooi in ons schema, omdat we een paar weken geen grote wedstrijden hebben. "

Ook de winnares had genoten. "Was een hele mooie wedstrijd, organisatie van Alteveer en alle toeschouwers bedankt! Allemaal goed geregeld!", twitterde Van Riessen na afloop.