HEERENVEEN - In een hartverwarmend duel heeft sc Heerenveen Roda JC vrijdagavond met 4-3 verslagen. 

Beide ploegen trokken zich niets aan van de bittere kou in Friesland en zorgden op het goed bespeelbare veld voor veel spektakel in het Abe Lenstra Stadion.

Eigenlijk verdiende het vermakelijke doelpuntenfestijn geen verliezer. Met twee treffers (1-0 en 4-3) was topscorer Bas Dost (negentien competitiedoelpunten) weer van grote waarde voor sc Heerenveen, dat in 2012 nog zonder puntenverlies is.

Het kleumende publiek werd beloond voor het Siberische uitstapje. Door de open en aanvallende speelwijze van beide ploegen gebeurde er vanaf de beginfase van alles.

Bas Dost

Al in de vijfde minuut opende Bas Dost de score na slecht uitverdedigen van doelman Pawel Kieszek. Het voorbereidende werk was van de solerende Filip Djuricic, 1-0.

Nadat Davy De Beule (Roda JC) en Dost een grote kans hadden gemist, maakte Sanharib Malki in de negende minuut gelijk. 

De Syrische spits sloeg toe nadat een schot van Adil Ramzi op de lat was afgeketst, 1-1. Verdediger Michel Breuer schutterde bij die Limburgse aanval.

Janmaat

Daryl Janmaat eiste daarna even alle aandacht voor zich op. In de twaalfde minuut maakte de verdediger duidelijk hands in zijn eigen strafschopgebied, maar arbiter Jeroen Sanders liet doorspelen.

Vijf minuten later kreeg Janmaat de bal aan de andere kant tegen zijn arm geschoten door tegenstander Rob Wielaert waarna de bal in het Limburgse doel verdween, 2-1.

Hakbal

Het was opnieuw Malki die voor de terechte ruststand van 2-2 zorgde. Met een slimme hakbal toonde hij zijn killersinstinct. Het was zijn veertiende competitietreffer.

Met een grote kans voor Djuricic (voorlangs) begon sc Heerenveen in stijl aan de tweede helft. Ook Roda JC liet zich meteen weer gelden. De Beule kopte raak, met dank aan de zwak dekkende Arnold Kruiswijk, 2-3.

Breekijzer

Met breekijzer Gerald Sibon voor de onzichtbare Rajiv van La Parra deed trainer Ron Jans een gouden greep. De 37-jarige spits kopte binnen twee minuten raak tegen zijn oude club, 3-3. Dost bezorgde daarna Roda JC uit een chaotische situatie een grote domper: 4-3.

Lees alles over de eredivisie op NUsport