HEERENVEEN - Annouk van der Weijden, de nummer negen van het afgelopen EK allround, zal het zaterdag tijdens de nationale titelstrijd allround op de 3000 meter opnemen tegen de achttienjarige Pien Keulstra. 

Dat is vrijdagavond bij de loting in Heerenveen bepaald. Beide schaatssters strijden dit weekeind niet alleen om de titel, maar ook om de twee overgebleven startbewijzen voor de WK allround, over twee weken in Moskou.

Naast Van der Weijden en Keulstra hopen ook Jorien Voorhuis, Marrit Leenstra en Paulien van Deutekom aanspraak te maken op de tickets naar de Russische hoofdstad. 

Linda de Vries is reeds geplaatst voor dat toernooi, maar strijdt eveneens op de NK. Ireen Wüst - ook geplaatst voor het WK - meldde zich af.

Afmeldingen

Ook bij de mannen waren er veel afmeldingen. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen willen zich helemaal focussen op het WK allround, hun teamgenoot Wouter olde Heuvel is herstellende van een knieblessure.

Daarom lijkt de titelstrijd te gaan tussen Ted-Jan Bloemen en Koen Verweij. Deze schaatsers zijn ook de uitgesproken kanshebbers op de twee resterende WK-tickets.

Bloemen schaatst op de 5 kilometer in de tiende rit tegen Ben Jongejan, Verweij komt een rit later op het ijs samen met Frank Hermans.

Zowel de mannen als vrouwen openen het NK met de 500 meter.