KERKRADE - Feyenoord speelde zaterdagavond bij Roda JC soms heel goed maar verloor toch twee punten. Na de 2-2 kreeg het jeugdig talent Van Persie de volle laag. "Hij heeft de overwinning weggegeven", zei Van Marwijk, de coach.
Feyenoord
Roda JC

Ongekend hard was de doorgaans doordachte trainer in zijn oordeel. "De meeste jongens begrijpen waar het om gaat. Resultaat. Een enkeling echter staat nog steeds in het veld omdat het zo leuk is. Die vergeten het resultaat. Van Persie is er zo één."

"Ik vind dat hij zich volledig verkeerd heeft gemanifesteerd", vervolgde Van Marwijk, luttele minuten na het eindsignaal. "Ik geloof dat hij ongeveer een half uur in het veld heeft gestaan, als invaller. In die periode heb ik al overwogen hem weer te wisselen. In het veld al werd hij door zijn medespelers gecorrigeerd. Dat vond ik wel weer heel goed."

Van Persie, vorig seizoen als nieuweling soms een sensatie, verving na precies een uur spel Lurling. Vervolgens maakte hij vooral ruzie met zijn directe tegenstander, Sonkaya. Soms ging dat er, van beide kanten, hardhandig aan toe. Het 'gedoe' van de linkerspits leidde kort voor tijd bovendien tot een vrije trap voor Roda. Die werd ingeschoten door Soetaers, waardoor de niet meer verwachte 2-2 op het scorebord kwam.

Ongeslepen diamant

Van Persie is wat men noemt een ongeslepen diamant. Dat hij zover zou komen had vijf jaar geleden niemand verwacht. Hij heeft wel zo zijn eigenaardigheden. Vorig seizoen baarde hij groot opzien door bij een vrije trap specialist Van Hooijdonk opzij te duwen en zelf te schieten. Hij scoorde (tegen
RKC

Feyenoord zette de wedstrijd zaterdag in Kerkrade heel goed in. Het eerste half uur zag Van Marwijk zijn elftal spelen zoals hem dat voor ogen staat. Soms oogstrelend. Het gaf vertrouwen voor een loodzware week, waarin Feyenoord het moet opnemen tegen Fenerbahce (voorronde Champions League) en Real Madrid (Super Cup). Vooral de eerste opgave is mede bepalend voor de rest van het seizoen.

"Ik voelde gewoon dat we op voorsprong zouden komen", zei Van Marwijk. Dat paste in het spelbeeld. Paauwe, de opgekomen centrale man, scoorde beheerst met het linkerbeen. Eén fout maakten de Rotterdammers. Ze namen niet verder afstand in een fase dat ze oppermachtig waren. "Dat is ons ook opgebroken", oordeelde Van Marwijk.

Slordigheden

Feyenoord liet door wat slordigheden Roda terugkomen. Hoewel de -1 vooral tot stand kwam door een handsbal van Soetaers, legde Van Marwijk de schuld daarvan vooral in eigen gelederen. Zoetebier kwam, waar hij het werk aan zijn verdedigers had moeten overlaten. Vervolgens tikte Soetaers de bal met de hand langs Feyenoords doelman, om daarna in te tikken.

De grootse daden van de houder van de UEFA-beker waren daarmee voorbij. Deel twee van de bijzonder aantrekkelijke ontmoeting had een meer open karakter. Toch trok Feyenoord het duel meer en meer naar zich toe, naarmate het einde naderde. Eerst kopte Kalou in meer dan riante positie op de paal, vervolgens toonde toch Van Hooijdonk zijn specialiteit. Hij scoorde uit een vrije trap.

De geschiedenis leek zich daarmee ten dele te herhalen. Ook vorig seizoen opende Roda thuis tegen Feyenoord om - nog onder leiding van Jan van Dijk - te verliezen door twee treffers van Van Hooijdonk. Dat het zover niet kwam had, afgezien van de capriolen van Van Persie, te maken met een vreemde samenloop van omstandigheden. Soetaers nam een vrije bal, de bal stuiterde dwars door het strafschopgebied aan iedereen voorbij en verdween pardoes in het doel.

Twee wedstrijden van Roda (de eerste tegen
NAC