AMSTERDAM - De FA heeft John Terry de aanvoerdersband van de Engelse nationale ploeg ontnomen.

De 31-jarige verdediger van Chelsea ligt onder vuur vanwege zijn vermeende racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand van Queens Park Rangers.

Na het EK moet de international zich voor de rechter verantwoorden in de racismezaak. Terry is om 11.00 uur vrijdagochtend telefonisch ingelicht door FA-baas David Bernstein.

“De FA had verwacht dat de zaak voor het EK afgerond zou worden”, meldt de voetbalbond in een statement.

“Nu dit niet het geval blijkt te zijn, hebben we besloten om Terry van zijn verantwoordelijkheden als aanvoerder te ontslaan. In elk geval tot de rechtszaak. Bondscoach Fabio Capello zal een nieuwe aanvoerder aanwijzen.”

Terry moest in 2010 al eens zijn aanvoerdersband inleveren nadat hij in opspraak kwam door een affaire met de ex-vriendin van Wayne Bridge. In 2011 kreeg hij zijn band terug.

Capello

Verschillende antiracismegroeperingen hadden al opgeroepen om de verdediger te ‘ontslaan’ als captain.

“Deze beschuldigingen zijn dermate serieus dat hij ons team niet kan leiden”, liet Piara Power, de voorzitter van Football Against Racism in Europe, optekenen.

Capello verblijft momenteel niet in Engeland. Hij zal zaterdag een wedstrijd in de Premier League bezoeken.

Chelsea

Bij Chelsea werd verontwaardigd gereageerd op het besluit van de FA.

“Ik ben het niet eens met het besluit van de FA”, meldde manager André Villas-Boas op zijn wekelijkse persconferentie. “John blijft in elk geval onze aanvoerder.”