AMSTERDAM - Ferrari heeft vrijdag in de eigen fabriek in het Italiaanse Maranello de Formule 1-wagen voor 2012 getoond. Via een online presentatie werd het doek van de nieuwe auto, genaamd F2012, getrokken.

Het meest opvallende aan het ontwerp van de F2012 is de neus, die vanwege de nieuwe verplichte maximale hoogte (55 cm) trapsgewijs afloopt. Ferrari kiest daarmee voor dezelfde oplossing als Caterham, dat vorige week de auto al toonde, en Force India. Laatstgenoemde renstal presenteerde de auto ook op vrijdag.

Ferrari kondigde eerder al aan dat de nieuwe auto agressief vormgegeven zou zijn en het team lijkt inderdaad afscheid te hebben genomen van de conservatieve benadering die de afgelopen jaren werd gehanteerd.

Het team is al sinds 2007 geen kampioen meer geworden bij de coureurs. Successen zijn dus broodnodig.

Uitlaten

De Scuderia heeft ongeveer voor dezelfde opzet gekozen als McLaren wat betreft de uitlaten. Deze mogen niet meer in de onderkant van de auto uitkomen (de geblazen diffuser) en steken nu uit de zijkant van de sidepods. Die huisvesting van de koelsystemen en de uitlaten lijken op de Ferrari minder slank dan de sidepods op de McLaren MP4-27 en de Red Bull RB7 van vorig seizoen.

De F2012 zal ook in het komende seizoen bestuurd worden door tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso en Felipe Massa, wiens contract na 2012 afloopt.

Sponsordeal

De renstal maakte tevens bekend dat het de verbintenis met hoofdsponsor Banco Santander tot 2017 heeft verlengd. De Spaanse bank betaalt mee aan het salaris van ruim 34 miljoen euro dat Alonso opstrijkt.

Ferrari wilde eigenlijk gelijk rijden met de F2012 op het eigen testcircuit Fiorano, dat vlakbij de fabriek ligt. Vanwege flinke sneeuwval in de omgeving kon dat echter niet doorgaan. De auto zal nu de eerste kilometers maken op het Spaanse Jerez de la Frontera van 7 tot en met 10 februari.

Ferrari presenteert auto voor 2012