WOLVEGA - Bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden aan het begin van het schaatsseizoen was Pien Keulstra de revelatie van het toernooi.

Ondanks haar overwinningen op de drie en de vijf kilometer ligt een nieuwe nationale titel komend weekeinde bij het NK allround echter niet in de lijn de verwachting.

"Ik ben net hersteld van een enkelblessure en mis daardoor vooral op de kortere afstanden het vermogen", blikt de achttienjarige Keulstra vooruit. "Op de korte afstanden wordt het overleven, de focus ligt dan ook bovenal op het technisch goed rijden van de drie en de vijf kilometer."

Tijdens een trainingskamp in Inzell voorafgaande aan de schaatsweek eind december ging de rijdster van Jong Oranje door haar enkel. Sindsdien kwam ze bij de senioren niet meer in actie op het hoogste niveau.

"Ik heb natuurlijk een trainingsblok gemist. Ik moet het nu weer opbouwen. Dat gaat erg langzaam. Maar we gaan gewoon lekker rijden en dan zien we wel waar het schip strandt."

Vorm

Vorige week was er bij een junioren World Cup in het Italiaanse Collalbo wel winst op de 1500 meter, een teken dat de vorm weer terugkomt.

De schaatsster waarschuwt echter voor de verwachting dat zij 'wel eventjes' het NK allround gaat winnen. "Integendeel, daar hebben mijn coaches en ik het niet eens over", lacht Keulstra.

"Vorig jaar (tijdens haar debuut op het NK bij de senioren -red.) kwalificeerde ik me niet eens voor de vijf kilometer. Ik stond eerste reserve voor de afsluitende afstand en mocht uiteindelijk niet starten. Daar baalde ik flink van. Het zou mooi zijn als ik die nu wel kan rijden."

Oranje tribunes

Het hoofddoel is echter niet enkel het rijden van de vijf kilometer, ze moet hem goed rijden. Keulstra won niet alleen de nationale titel, tijdens de wereldbeker in Heerenveen was ze ook de snelste Nederlandse op de langste afstand bij de dames.

"Als ik daarom vormbehoud toon op de vijf, dan krijg ik eventueel een plekje op de WK afstanden", verwijst de juniore naar de mondiale titelstrijd later dit jaar in Thialf. "Daar zou ik graag willen rijden voor volledig oranje tribunes."

Lees al het schaatsnieuws op NUsport