AMSTERDAM - Het Nederlands elftal zal tijdens het EK van komende zomer geen beroep kunnen doen op Douglas. De geboren Braziliaan is niet speelgerechtigd tijdens het toernooi omdat hij heeft besloten geen dispensatieverzoek in te dienen bij de FIFA.

Dispensatie was vereist voor Douglas (24), omdat volgens de regels van de wereldvoetbalbond spelers alleen voor het nationale elftal van hun ‘nieuwe vaderland’ mogen uitkomen als ze vijf jaar in dat land hebben gewoond.

Daaraan voldoet de verdediger van FC Twente, sinds 1 november 2011 in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, net niet om actief te mogen zijn op het EK.

Criteria

“Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat zo’n dispensatieverzoek geen zin heeft. Er zijn geen vergelijkbare situaties bekend waarin dispensatie is verleend”, meldt Gert Peerik, de zakelijk begeleider en schoonvader van Douglas, in De Telegraaf.

“Bovendien kan de FIFA niet aangeven welke criteria worden gehanteerd. Onlangs heeft de FIFA nogmaals de periode van vijf jaar benadrukt. Er waren voorstellen om die termijn terug te brengen naar drie jaar, maar die hebben het niet gehaald.”